
Naukowcy z instytutu Łukasiewicz AI testują czujniki do monitorowania temperatury w silosach zbożowych w wielu miejscach jednocześnie, z których dane są analizowane przez sztuczną inteligencję w czasie rzeczywistym. Dzięki temu będzie można m.in. zapobiec rozwojowi pleśni i procesów gnilnych.
Współautor rozwiązania Wiktor Kozłowski z Sieci Badawczej Łukasiewicz – Instytutu Sztucznej Inteligencji i Cyberbezpieczeństwa w Katowicach tłumaczył, że podczas przechowywania zbóż i pasz w silosach może dochodzić do wzrostu temperatury, który jest pierwszym sygnałem rozwoju pleśni i procesów gnilnych.
- Dziś większość systemów bada temperaturę tylko w jednym punkcie silosu, co nie daje pełnego obrazu. Nasze rozwiązanie rozmieszcza czujniki co 1 metr i monitoruje temperaturę w wielu miejscach jednocześnie. Dane są na bieżąco analizowane przez sztuczną inteligencję w czasie rzeczywistym, która potrafi wskazać miejsca potencjalnego zagrożenia, zanim problem stanie się poważny. System generuje raport, w którym też możemy zobaczyć, jak parametry z minuty na minutę się zmieniały i co się dzieje w silosie – mówił.
Obecnie trwa testowanie rozwiązania. – Aparatura jest zamontowana i zbiera informacje w celach testowych systemu oraz przyszłościowego ulepszania algorytmów AI - a trzeba mieć solidną bazę danych, by potem stworzyć solidnie działający system AI – dodał Wiktor Kozłowski.
Na razie czujniki mierzą tylko temperaturę, ale w kolejnych etapach naukowcy chcą dołożyć czujniki wilgotności i gazów, a także aplikację mobilną z ciągłym monitoringiem i raporty jakości. - Celujemy również w to, aby system był też w stanie sterować przewietrzaniem silosa, ponieważ silos to potencjalne miejsce zagrożenia zapłonem. To wszystko pozwoli stworzyć kompleksowy system monitoringu dla silosów i dużych magazynów oraz dawać swego rodzaju certyfikat jakości produktu – podkreślił rozmówca.
Jak dodał Wiktor Kozłowski, kwestia jest o tyle istotna, że straty podczas przechowywania zbóż i pasz w Europie sięgają nawet 15-20 proc. – Nasz system nie tylko je ogranicza, ale także poprawia bezpieczeństwo żywności, zmniejsza emisję metanu z procesów gnilnych i pozwala rolnikom oraz spółdzielniom uniknąć strat ekonomicznych – podsumował.
Pełna wersja systemu ma być gotowa do końca listopada 2026 r.(PAP)
akp/ bar/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.