Bakteria powodująca wrzody żołądka wytwarza białko zapobiegające powstawaniu amyloidu

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Często zamieszkująca ludzkie żołądki bakteria Helicobacter pylori wytwarza białko CagA, które hamuje powstawanie różnego rodzaju amyloidów – także tych, które pojawiają się w mózgach osób z chorobą Alzheimera – informuje pismo „Science Advances”.

Helicobacter pylori bytuje w wyściółce ludzkiego żołądka u około połowy światowej populacji i wywołuje szereg dolegliwości żołądkowo-jelitowych, w tym wrzody i raka żołądka. Może także zwiększać podatność na choroby układu krążenia i zaburzenia neurodegeneracyjne. Potrafi modyfikować mikrobiotę zarówno w żołądku, jak i jelitach, oraz wpływać na produkcję i fizjologiczną regulację hormonów metabolicznych jelit.

Jak jednak wynika z nowych badań przeprowadzonych w Karolinska Institutet w Szwecji (DOI: 10.1126/sciadv.ads7525), to samo uwalniane przez niektóre szczepy Helicobacter białko CagA (cytotoxin-associated gene A), które sprzyja powstawaniu nowotworów, może także hamować tworzenie się złogów różnego rodzaju amyloidu – zarówno biofilmu, chroniącego kolonie chorobotwórczych bakterii przed czynnikami zewnętrznymi, jak i patologicznego amyloidu w ludzkim organizmie.

Amyloid to uporządkowana masa białka o włóknistej strukturze, które odkłada się w przestrzeni pozakomórkowej w różnych narządach i tkankach. Niektóre amyloidy pełnią w ludzkim organizmie ważną role, inne są patologiczne. Również bakterie, na przykład Escherichia coli i Pseudomonas, potrafią wytwarzać amyloidy, aby chronić się przed komórkami odpornościowymi, antybiotykami czy innymi bakteriami dzięki złożonemu z amyloidu biofilmowi. Lepki i zwarty bakteryjny biofilm pojawia się na przykład na naszych zębach. Aż osiemdziesiąt procent wszystkich przewlekłych zakażeń jest związanych z biofilmami bakteryjnymi. Jednak dzięki białku CagA Helicobacter potrafi poradzić sobie z konkurencyjnymi bakteriami, pozbawiając je biofilmowej osłony.

Z kolei patogenne amyloidy stanowią klasę agregatów białkowych powiązanych z szerokim spektrum nieuleczalnych wyniszczających zaburzeń, w tym chorobą Alzheimera (AD), chorobą Parkinsona (PD) i cukrzycą typu II (T2D). Każde z tych zaburzeń charakteryzuje się odkładaniem się specyficznych peptydów lub białek amyloidogennych.

Zdaniem autorów badań dalsze prace nad mechanizmem działania białka CagA mogłyby doprowadzić do postępów zarówno w leczeniu przewlekłych zakażeń bakteryjnych, jak i chorób degeneracyjnych związanych z powstawaniem patologicznego amyloidu.

Paweł Wernicki (PAP)

pmw/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Adobe Stock

    Zmiana klimatu grozi bezdechem sennym

  • Adobe Stock

    USA wznawiają spotkania z wnioskującymi o wizy studenckie

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera