Nowo odkryty superenzym pomoże w chwytaniu CO2

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Naukowcy odkryli naturalny enzym, który znacząco zwiększa rozpuszczalność dwutlenku węgla w wodzie. Ma przy tym doskonałe właściwości, aby go zastosować w obecnych przemysłowych procesach.

Jak przypominają naukowcy z greckiego Centrum Badań Biomedycznych im. Aleksandra Fleminga, wiele mikroorganizmów wyewoluowało w ekstremalnie niesprzyjających warunkach i nauczyło się znosić wysokie temperatury czy skrajne pH. Mowa np. o gorących źródłach, słonych jeziorach czy okolicach wulkanów. Na egzystencję w takich warunkach pozwalają im m.in. nietypowe enzymy.

Grecki zespół z pomocą opracowanej przez siebie metody przeskanował miliony genów dostępnych w biotechnologicznych bazach danych i znalazł wyjątkowy enzym o nazwie CA-KR1.

Pozwala on chwytać dwutlenek węgla i to w trudnych warunkach towarzyszących często obecnym, przemysłowym metodom.

„Analiza metagenomiczna daje nam dostęp do +puli białek+, która pozostaje w dużej mierze niezbadana, a może wskazać enzymy i inne białka o dużym znaczeniu biotechnologicznym, np. takie jak odkryty przez nas enzym CA-KR1” – odkrycie komentuje kierujący grupą dr Georgios Skretas.

Z badania wynika, że enzym CA-KR1 jest niezwykle stabilny w wysokich temperaturach i w silnych roztworach zasadowych, a to w przypadku białek jest niezwykle rzadkie.

Naukowcy wyjaśniają, że enzym będzie mógł wyjątkowo dobrze działać w warunkach wychwytywania dwutlenku węgla za pomocą stosowanego często gorącego węglanu potasu (HPC), przy temperaturach przekraczających 80 st. C i poziomach pH powyżej 11.

Ma zwiększyć wydajność wychwytywania CO2 aż o 90 proc., w porównaniu do standardowych metod nieenzymatycznych.

„Enzym CA-KR1 jest być może najtrwalszym biokatalizatorem (anhydrazą węglanową) do efektywnego wychwytywania CO2 w warunkach HPC, o którym doniesiono do tej pory. Ma duży potencjał na integrację w środowiskach przemysłowych, co pozwoli przyspieszyć przemysłowe zastosowanie biomimetycznego wychwytywania CO2 – zielonej, zrównoważonej technologii, która ma szansę stać się przełomowym rozwiązaniem w sekwestracji węgla. Tym samym znacząco przyczyni się do terminowego osiągnięcia neutralności węglowej” – dodaje dr Zarafeta, współautorka badania opisanego na łamach „Environmental Science & Technology”. (PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera