Dietetyczka: zbilansowana dieta to podstawa odporności w sezonie infekcji

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Zbilansowana dieta to podstawa odporności w sezonie infekcji - podkreśliła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytet Medycznego Małgorzata Słoma-Krześlak. Według ekspertki różnorodne posiłki, bogate w warzywa, owoce, tłuste ryby i produkty pełnoziarniste, wspierają układ odpornościowy.

W przekazanym we wtorek komunikacie śląska uczelnia przypomniała, że wzmacnianie układu odpornościowego odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, zwłaszcza w okresach większego ryzyka infekcji, takich jak sezon grypowy. Układ odpornościowy pełni funkcję pierwszej linii obrony przed patogenami, dlatego istotne jest zapewnienie mu odpowiednich składników odżywczych.

"Ryby morskie, napoje fermentowane, papryka, pieczywo razowe czy jaja. To tylko wybrane elementy zdrowej diety, która pozwoli zadbać o dobra energię i odporność zwłaszcza w okresie jesiennozimowym" - zaznaczyła dr n. o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak z Katedry Dietetyki Wydziału Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, cytowana w komunikacie uczelni.

Zdaniem specjalistki dieta powinna być różnorodna, pełnowartościowa i oparta na szerokiej gamie produktów spożywczych. Zwróciła uwagę, że żaden pojedynczy składnik nie dostarcza wszystkich niezbędnych mikro- i makroelementów, dlatego codzienny jadłospis powinien zawierać warzywa, owoce, produkty zbożowe, białko i tłuszcze.

"Takie podejście zapewnia pełne spektrum składników odżywczych, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego" - zaznaczyła dietetyczka. Dodała, że jednym z najważniejszych elementów diety wspierającej odporność są warzywa i owoce.

"Są one bogate w witaminy, minerały oraz bioaktywne związki, takie jak antocyjany, flawonoidy czy izoflawony, które działają antyoksydacyjnie, chroniąc DNA komórek przed uszkodzeniami. Witamina C, obecna m.in. w papryce, brokułach, truskawkach, czy pomarańczach, wzmacnia system odpornościowy, zmniejszając podatność na infekcje" - opisała dr Słoma-Krześlak.

Natomiast owoce bogate w witaminę A, będącą silnym przeciwutleniaczem, wspierają ochronę organizmu przed infekcjami, przyczyniają się do zdrowia skóry i oczu oraz wspomagają procesy regeneracyjne.

Dietetyczka podkreśliła, że kluczową rolę w budowaniu odporności pełnią także napoje fermentowane, takie jak jogurty, kefiry i maślanki. Zawierają one bakterie probiotyczne, które wzmacniają układ odpornościowy i regulują funkcjonowanie układu pokarmowego.

"Probiotyki przywracają naturalną mikroflorę jelitową, co jest szczególnie ważne w walce z infekcjami" - tłumaczyła dr Słoma-Krześlak.

W budowaniu odporności, według specjalistki, pomaga również witamina D, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, stymuluje produkcję białek antybakteryjnych i reguluje pracę limfocytów. Jej głównymi źródłami są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela i śledź, a także jaja.

"Produkty pełnoziarniste, takie jak pieczywo razowe, kasze gryczana i jęczmienna oraz brązowy ryż, dostarczają organizmowi energii, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak magnez i cynk. Cynk, obecny w produktach pełnoziarnistych, odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, wpływając na dojrzewanie i funkcjonowanie limfocytów T" - wyjaśniła specjalistka.

Przypomniała, że regularne spożywanie posiłków pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi i zapewnieniu organizmowi stałego dopływu energii, co sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu układu odpornościowego. Równie ważne jest odpowiednie nawodnienie, które wspomaga metabolizm, usuwa toksyny i poprawia nawilżenie skóry, korzystnie wpływając na ogólny stan zdrowia.

"Troska o zdrowy układ odpornościowy to inwestycja w przyszłość, która pozwoli nam lepiej radzić sobie z infekcjami i zachować zdrowie na dłużej" - podsumowała dr Małgorzata Słoma-Krześlak. (PAP)

Julia Szymańska

jms/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Specjalista chorób zakaźnych o wirusie polio w ściekach: nie ma powodów do obaw

  • Fot. Adobe Stock

    Eksperci: POChP to 4. przyczyna zgonów ludzi na świecie, a wciąż jest mało znana

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera