Mięsny paradoks: dlaczego Polki rzadziej jedzą mięso niż Polacy

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

W krajach o wysokich wskaźnikach równości płci, m.in. w Polsce, występują największe różnice między mężczyznami a kobietami w częstości jedzenia mięsa. Wynikło to z dużych badań w 23 krajach opublikowanych w „Scientific Reports”. Autorzy sugerują, że równość płci może mieć związek ze swobodą wyboru tego, co się je.

Christopher Hopwood z Uniwersytetu w Zurychu z zespołem postanowił zbadać, jakie są między płciami różnice, jeśli chodzi o spożycie mięsa i z czego te różnice się biorą. Badania ukazały się w Scientific Reports.

Naukowcy przeanalizowali dane z badania ankietowego przeprowadzonego wśród ponad 20 tys. uczestników z 23 krajów Ameryki Północnej i Południowej, Europy i Azji. Uczestnicy deklarowali tam, jak często jedzą mięso zwierząt lądowych (nie deklarowali, ile zjadają mięsa, tylko ile jedzą posiłków mięsnych).

W znacznej większości badanych państw to mężczyźni częściej spożywali mięso niż kobiety (Wyjątkiem były Chiny, Indie i Indonezja). A spożycie mięsa było najwyższe w krajach o wysokim poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego (Tajlandia, Chiny, USA i Hiszpania).

Z kolei największe różnice w spożyciu mięsa między płciami zaobserwowano w rozwiniętych krajach o wysokim poziomie równości płci: Niemczech, Argentynie, Polsce i Wielkiej Brytanii.

Równość płci mierzona była według wskaźnika Global Gender Gap Index. Wskaźnik ten uwzględnia udział poszczególnych płci w gospodarce, poziomem wykształcenia, wpływ polityczny, zdrowie i przeżywalność (w ostatnim roku Polska zajęła w nim 60. miejsce na świecie).

“Intuicyjnie można by oczekiwać, że wraz z rozwojem gospodarek, a szczególnie w miarę wyrównywania się ról płciowych, różnice między płciami w poglądach i zachowaniach powinny się zmniejszać. Jednak pojawiające się badania dotyczące różnych cech psychologicznych paradoksalnie sugerują, że różnice między płciami faktycznie zwiększają się w krajach, które oferują kobietom stosunkowo większe możliwości zarówno pod względem bogactwa, jak i norm płciowych” - czytamy w "Scientific Reports".

Z danych analizowanych w publikacji wynika, że różnice między kobietami i mężczyznami pogłębiają się raczej nie dlatego, że kobiety jedzą coraz mniej mięsa, ale dlatego, że to mężczyźni coraz częściej mięso wybierają. Badacze interpretują, że większe bogactwo stwarza mężczyznom w krajach rozwiniętych więcej okazji do tego, by wybierali mięso. W swoich wyborach żywieniowych mężczyźni nie polegają więc np. na tym, co np. przygotują im do jedzenia kobiety.

"Spożycie mięsa znacząco przyczynia się do zmian klimatycznych, ryzyka pandemii, niedoboru czystej wody oraz jest źródłem cierpienia zwierząt hodowlanych. Dlatego w interesie społeczeństwa leży ograniczenie spożycia mięsa na całym świecie. Wyniki te mogą dostarczyć wskazówek dotyczących najskuteczniejszych sposobów ograniczania spożycia mięsa" - podsumowują autorzy.

Wyniki wskazują, że w celu zmniejszenia wpływu rolnictwa na środowisko naturalne, konieczne może być zróżnicowanie strategii zachęcające do zmniejszenia spożycia mięsa w różnych krajach.

Autorzy proponują, że w krajach o wyższym poziomie rozwoju społeczno-gospodarczego bardziej skuteczne może być zapewnienie konsumentom liczniejszych możliwości spożywania roślinnych alternatyw mięsa lub mięsa hodowanego komórkowo.

W krajach zaś o niższym poziomie rozwoju - bardziej skuteczne może być wprowadzanie zachęt, by wytwarzać roślinne alternatywy mięsa lub mięso hodowane komórkowo.(PAP)

lt/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera