Portugalia/ Raport: rekordowa temperatura w oceanach w marcu – ponad 21 st. C

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Tegoroczny marzec był najcieplejszym w historii miesiącem pod względem temperatury wody oceanów - wynika z raportu Portugalskiego Instytutu Morza i Atmosfery (IPMA), badającej m.in. zjawisko ocieplania się klimatu.

Według cytowanego przez lizboński tygodnik "Expresso" raportu w marcu 2024 r. średnia temperatura w oceanach na całym świecie sięgnęła nienotowanego wcześniej poziomu 21,07 st. C.

Jak sprecyzowali eksperci z IPMA, rekord dotyczy uśrednionej wartości temperatury na powierzchni wszystkich wód oceanicznych na świecie.

Z analizy danych zgromadzonych przez Portugalski Instytut Morza i Atmosfery wynika, że dotychczas rekordową temperaturę zanotowano w oceanach w sierpniu 2023 r. Wyniosła ona wówczas 20,98 st. C.

Oceanografowie z IPMA podali, że choć zjawisko ocieplania się wody oceanicznej na świecie nasila się od ponad 40 lat, to w ostatnich kilkunastu miesiącach jego tempo wyraźnie się zwiększyło. Odnotowali, że jeszcze w styczniu 2023 r. średni poziom temperatury wody na powierzchni oceanów wynosił 20,5 st. C.

Z Lizbony Marcin Zatyka (PAP)

zat/ sp/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Jadalne gniazda ptaków. Fot. Adobe Stock

    Napój z dodatkiem jadalnych ptasich gniazd ma pomóc walce z nadciśnieniem

  • Fot. Adobe Stock

    W Pacyficznej Plamie Śmieci gromadzi się plastik z całego świata

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera