Kury rozprzestrzeniły się dzięki Jedwabnemu Szlakowi

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Kury rozprzestrzeniły się z Azji Środkowej dzięki Jedwabnemu Szlakowi – piszą naukowcy na łamach periodyku „Nature Communications”.

Naukowcy przedstawili solidne dane archeologiczne dotyczące wczesnej hodowli i rozprzestrzeniania się kur z Azji Środkowej na inne obszary.

Międzynarodowy zespół przebadał 12 stanowisk archeologicznych z okresu obejmującego półtora tysiąca lat, począwszy od V w. p.n.e.

Zdaniem badaczy kluczowe dla rozprzestrzenienia się kury domowej ze środkowej Azji było powstanie i funkcjonowanie Jedwabnego Szlaku.

Dzięki najnowszym technologiom stosowanym w archeologii dowiedziono w ostatnich latach, że wiele kości, które wcześniej uważano za reprezentujące wczesne kury domowe, w rzeczywistości należało do dzikiego ptactwa.

Międzynarodowy zespół archeologów, historyków i biologów przedstawił dobrze udokumentowane dowody na hodowlę kurcząt w celu produkcji jaj. Znaleziska z V w. p.n.e. są najwcześniejszymi, jakie udało się naukowcom bezsprzecznie zidentyfikować.

Ich zdaniem w udomowieniu kury kluczowe było to, że gatunek zaczął składać jaja nie tylko sezonowo, ale przez cały rok.

Zespół zebrał dziesiątki tysięcy fragmentów skorupek jaj z miejsc położonych wzdłuż głównego środkowoazjatyckiego korytarza Jedwabnego Szlaku. Następnie naukowcy posłużyli się metodą analizy biomolekularnej, żeby zidentyfikować gatunek, od którego pochodziły jaja.

Identyfikacja tych fragmentów oraz ich liczebność w każdym miejscu doprowadziły badaczy do wniosku, że kury musiały składać jaja częściej niż ich dziki przodek. Zebrane dowody sugerują więc, że w Azji Środkowej zdolność do składania dużej liczby jaj uczyniła z dzikiej kury kurę domową.

Więcej tutaj.  (PAP)

krx/ bar/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera