dr Tomasz Włodarski z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN. Fot. archiwum własne.

Ekspert: AlphaFold nie zabierze pracy biologom

AlphaFold, czyli model sztucznej inteligencji, za który jego twórcy dostali Nagrodę Nobla z chemii - znacząco różni się od ChatGPT, bo nie uczy się na strukturach już wygenerowanych przez siebie. AlphaFold nie rozumie procesów fizyki – zauważa dr Tomasz Włodarski z Instytutu Biochemii i Biofizyki PAN.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Białka pod kriomikroskopem ujawniają nowe informacje o fotosyntezie

    Naukowcy uchwycili w wysokiej rozdzielczości strukturę jednego z kluczowych białek fotosyntezy u roślin, rejestrując moment cyklu katalitycznego. Odkryli, że woda jest wypierana z miejsca aktywnego tego białka poprzez kanały na jego powierzchni w sposób przypominający działanie tłoczka w strzykawce.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Elastyczne sploty i węzły w cząsteczkach pod coraz lepszą kontrolą

    Metodę konstruowania molekularnych splotów i węzłów tak, aby były one elastyczne, opracowali badacze z Uniwersytetu Warszawskiego oraz Uniwersytetu Wrocławskiego. Elastyczność umożliwia powstawanie splątanych obszarów w cząsteczkach białek czy kwasów nukleinowych.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Kiedy zainfekowane bakterie dokonują seppuku: zbadano niezwykłe białka

    Istnieją białka, które same z siebie produkują DNA i służą do samobójczej śmierci bakterii. Budowę i sposób działania takich struktur opisali naukowcy z zespołu prof. Marcina Nowotnego. "To rajskie ptaki wśród białek" - komentuje badacz. Być może białka te uda się wykorzystać w kontrolowanej produkcji DNA. A może kiedyś - również w terapii zakażeń bakteryjnych.

  • Adobe Stock
    Życie

    W "Science" opisano białka pomagające mitochondriom w komunikacji

    Mitofuzyna 2 to białko, które potrzebne jest do pracy mitochondriów w komórkach. Międzynarodowy zespół - z udziałem Polaka - opisał teraz w "Science" nowo zidentyfikowane warianty tego białka, które pośredniczą między mitochondrium a innymi elementami komórki. Badania te m.in. rzucają światło na niektóre zaburzenia pracy wątroby.

  • Zaprojektowana mutacja białkowa pozwoliła na częściowe zablokowanie wnęki enzymu MECR wiążącej kwasy tłuszczowe, umożliwiając analizę funkcji długołańcuchowych kwasów tłuszczowych produkowanych w mitochondriach. Źródło: Wydział Fizyki UW
    Życie

    Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe niezbędne w oddychaniu komórkowym

    Do lepszego zrozumienia chorób związanych z zaburzoną funkcją mitochondriów, "fabryk energii" w komórkach, prowadzą badania międzynarodowego zespołu z udziałem Polaków. Długołańcuchowe kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowego przebiegu procesu oddychania komórkowego - ustalili naukowcy m.in. z Wydziału Fizyki Uniwersytetu Warszawskiego.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Naukowcy zrobili krok w kierunku "szczepionki" na alergię na białko jaj

    Limfocyty to białe krwinki, które regulują pracę układu odpornościowego. Jeśli się je „doświadczy” np. kontaktem z alergizującym białkiem i przeszczepi do innego organizmu, wówczas taki transfer wzmocni reakcję immunologiczną, a organizm zacznie się lepiej bronić przed tym białkiem. Takie doświadczenie przeprowadzili naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Zespół z UJ opisał ważny mechanizm komórkowy

    Naukowcy z Uniwersytetu Jagiellońskiego, na łamach "Nature Communications", opisali kluczowe odkrycie na temat niezwykle istotnej modyfikacji powstających w komórkach białek. Chodzi o tzw. hypuzynację, która ma znaczenie m.in. w powstawaniu nowotworów, chorób neurodegeneracyjnych czy cukrzycy.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Rozszyfrowano strukturę białkowego kompleksu Elongator

    Skomplikowany układ białek zwany Elongatorem, który jest kluczowy do tego, aby produkcja białek w organizmach wielokomórkowych zachodziła w poprawny sposób, opisali członkowie międzynarodowego zespołu badawczego, m.in z Krakowa.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Innowacyjne polskie narzędzie do klasyfikowania białek

    Szybką i bezbłędną klasyfikację białek, wykrywanie w nich miejsc wiążących potencjalne leki, identyfikowanie białek występujących na powierzchni wirusów, a także badania np. RNA, umożliwia nowe narzędzie bioinformatyczne opracowane przez naukowców z Wydziału Biologii UW.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Skok w rozwoju AI. Polacy przełamują impas w uczeniu ze wzmocnieniem (RL)

  • Dr Piejka: samotność sprawia, że świat wydaje się groźniejszy – to pułapka

  • Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Zapach świąt - jak aromaty w sklepach wpływają na nasze portfele

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Urazy kolan różnią się zależnie od płci poszkodowanego

  • Korzystanie z social mediów zakłóca koncentrację uwagi u dzieci

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera