Fot. Fotolia

Winnica UJ w grudniu zaprezentuje drugą edycję wina lodowego

Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (Małopolskie) kończy drugi cykl produkcji wina lodowego. To drugi raz, kiedy dzięki odpowiednim zbiorom i pogodzie, uczelni udało się zebrać winogrona i stworzyć ten ekskluzywny trunek.

  • Jest pierwsza partia szczególnego trunku - polskiego wina lodowego

    W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem” powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Fot. R Yeshurun/Wikipedia/  CC BY-SA 3.0

    Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Dieta ketogenna pomogła w terapii depresji

  • Rzymianie interesowali się przeszłością i gromadzili skamieliny

  • Pora posiłku może mieć wpływ na zdrowie i długość życia

21.09.2024. Na zdjęciu z drona wylana rzeka Bóbr w Szprotawie w woj. lubuskim. PAP/Lech Muszyński

Rok po powodzi/ Meteorolog o niżu genueńskim: na 36-24 godz. przed możemy precyzyjnie określić miejsce i czas opadów

Na 36-24 godzin wcześniej meteorolodzy potrafią precyzyjnie określić miejsce i czas opadów związanych w przemieszczającym się nad danym terenem niżem genueńskim – powiedział PAP meteorolog z IMGW Piotr Szuster. Dodał, że potwierdziły to ubiegłoroczne prognozy z września dla rejonu Masywu Śnieżnika.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera