Fot. Adobe Stock

Naukowcy stworzyli maszynę do obierania cebuli

Maszynę do obierania cebuli, która zmniejsza ilość odpadów i energii potrzebnej do przeprowadzenia procesu, przy zachowaniu wszystkich wartości odżywczych warzywa, opracowali naukowcy z Łukasiewicz – Poznańskiego Instytutu Technologicznego.

  • Świat

    Antyrakowa czerwona cebula

    Dwie, działające w tandemie substancje, wyizolowane z popularnego warzywa - okazały się w laboratorium zabójcze dla komórek raka. Naukowcy zapowiadają opracowanie specjalnych dodatków do jedzenia i suplementów, a na razie zalecają częste zakupy w warzywniaku.

  • Fot. Fotolia

    Uzyskano "bezłzawe" cebule o właściwościach prozdrowotnych

    Naukowcy wyprodukowali cebule, które nie wywołują reakcji płaczu, chronią przed chorobami układu krążenia i mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała - zawiadamia "Journal of Agricultural and Food Chemistry".

Najpopularniejsze

  • 11.04.2020. Biolog i biotechnolog, profesor Krzysztof Pyrć. PAP/Łukasz Gągulski

    Prof. Pyrć: kiepska nauka nie powinna być wspierana

  • MNiSW nie przewiduje wydłużenia terminu zakończenia studiów doktoranckich

  • Zachodniopomorskie/ Unikalny karabin z II wojny światowej odkryty w forcie w Świnoujściu

  • Prof. Nowotny: sztuczna inteligencja to już niemal podstawowe narzędzie badacza

  • Prezes PAN: mam nadzieję, że skutecznie zasialiśmy wątpliwości w umyśle premiera

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczna inteligencja tworzy od zera publikacje naukowe, po 15 dolarów sztuka

  • USA/ 25 proc. dorosłych podejrzewa u siebie ADHD

  • Samce myszy wykorzystują samice do łagodzenia konfliktów

  • Sonda przesłała z Marsa zdjęcia „tajemniczego terenu”

  • USA/ NASA: wystartowała Europa Clipper - misja kosmiczna, która zbada księżyc Jowisza

Adobe Stock

Europejskie rośliny leśne migrują z prędkością 3,5 km rocznie

W wyniku działalności człowieka europejskie rośliny leśne migrują nie tylko w kierunku biegunów, jak się powszechnie wydawało, ale również na zachód – udowodnił międzynarodowy zespół naukowców, w którego składzie byli również Polacy.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera