Fot. Adobe Stock

Kto szybciej chodzi, jest zdrowszy metabolicznie

Subiektywnie oceniana prędkość chodu może być łatwym i szybkim w użyciu wskaźnikiem zdrowia metabolicznego u osób otyłych – informuje pismo „Scientific Reports”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Pobyt na dużej wysokości zmienia metabolizm organizmu

    Gdy myszy są przez dłuższy czas wystawione na niski poziom tlenu, podobny do tego, jaki występuje na wysokości 4500 metrów, ich metabolizm ulega zmianie – informuje pismo „Cell Metabolism”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Bezruch i cukier bardziej szkodzą mężczyznom

    Już krótkotrwałe ograniczenie ruchu i zwiększenie spożycia cukru pogarsza metaboliczne parametry i działanie tętnic, przy czym szczególnie cierpią mężczyźni. To wynik badania z udziałem młodych i zdrowych ochotników.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Metabolizm steruje zdrowiem mózgu

    Zaburzenia metaboliczne związane z otyłością mają związek ze zmianami w mózgu, stanowiącymi wczesne czynniki ryzyka rozwoju demencji – informuje pismo „Diabetes, Obesity and Metabolism”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Trening HIIT trwale zmienia metabolizm człowieka

    Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) trwale wpływa na ludzkie mięśnie szkieletowe, zwiększając ilość ważnych białek, niezbędnych dla metabolizmu energetycznego i skurczu mięśni - informuje „eLife”

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mniej kalorii to dłuższe życie i lepsza odporność, co potwierdziły badania

    W czasie trwającego aż dwa lata badania ochotnicy ograniczali liczbę przyjmowanych kalorii o 14 proc. W efekcie ich układ odpornościowy zaczął silniej działać, a metabolizm zmienił się tak, że sprzyjał dłuższemu życiu.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Badania: metabolizm nie zmienia się, jest na tym samym poziomie między 20. i 60. rokiem życia

    Metabolizmu nie można winić za większą skłonność do tycia, jest on na tym samym poziomie od 20. do 60. roku życia. A spowalnia dopiero, gdy zaczynamy się starzeć – wynika z najnowszych badań opublikowanych przez „Science”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Nieregularny sen powiązany z chorobami metabolicznymi

    Nieregularny sen zwiększa ryzyko otyłości, wysokiego poziomu cholesterolu, nadciśnienia, wysokiego poziomu cukru i innych zaburzeń metabolicznych – wynika z badania opublikowanego na łamach „Diabetes Care”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Zanieczyszczenie powietrza zmienia metabolizm - pokazuje unikalne badanie

    Zanieczyszczenie powietrza zmienia metabolizm - wykazało badanie stężenia różnych substancji w organizmach mieszkańców Pekinu przed, w trakcie i po organizowanych w mieście igrzyskach olimpijskich.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Popularny dodatek do żywności zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy

    Popularny dodatek do żywności – kwas propionowy (E280) – zaburza procesy metaboliczne organizmu, prowadząc do rozwoju otyłości i insulinooporności – wynika z badania opublikowanego na łamach czasopisma „Science Translational Medicine”.

Najpopularniejsze

  • 07.05.2025. Policyjny radiowóz przed wejściem na teren Kampusu Głównego UW w Warszawie. PAP/Radek Pietruszka

    Brutalne zabójstwo na UW - nie żyje kobieta

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Naukowcy podczas misji IGNIS zbadają pulsometr astronauty z czujnikiem na bazie nanomateriałów MXene

  • Dni Narodowego Centrum Nauki - już 12 i 13 maja w Rzeszowie

  • Filozof: sokratejskie pytania były próbą obrony przed populizmem i polaryzacją

  • Fot. Adobe Stock

    UE/ PE za zmianą statusu ochrony wilków w Unii Europejskiej, co umożliwi ich odstrzał

  • Ultradźwiękowe ładowanie akumulatorów

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Francja/ Szefowa KE: UE chce przyciągnąć naukowców ze świata, w tym z USA

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera