Fot. Adobe Stock

Ekspertka: między cukrem trzcinowym i białym - znak równości

Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale jako „zdrowsza” alternatywa – wyjaśnia dr Katarzyna Wolnicka, specjalistka w dziedzinie dietetyki i edukacji żywieniowej z Instytutu Zrównoważonego Żywienia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Dieta bogata w tłuszcze i cukier upośledza zdolności pamięciowe

    Niezdrowa dieta bogata w tłuszcze, zwłaszcza nasycone, oraz w cukry - zwłaszcza proste, stosowane do słodzenia pokarmu - pogarsza zdolności poznawcze, w tym pamięć przestrzenną – wynika z badania, które publikuje pismo „International Journal of Obesity”.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspert o spożyciu cukru: potrzebna jest polityka, która wpływa na konsumentów i przemysł spożywczy

    Upodobanie do słodkości to prosta droga do otyłości, która zwiększa ryzyko ponad 200 chorób i zaburzeń. Dlatego ważna jest polityka państwa, która kształtuje zachowania konsumenckie, a przez to - działania przemysłu spożywczego - powiedział PAP prof. Paweł Bogdański.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Ekspert: przeciętny Polak zjada dziennie tyle cukru, ile jest w cukiernicy

    Polacy zjadają coraz więcej cukrów prostych. Na jednego mieszkańca kraju przypada w ciągu roku ponad 45 kg cukru, a dziennie - 125 gramów, czyli mniej więcej tyle, ile zawiera cukiernica – powiedział PAP specjalista w dziedzinie leczenia otyłości prof. Paweł Bogdański.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    USA/ Podatek od napojów słodzonych cukrem wpłynął na zmianę postaw społecznych

    Wprowadzenie w niektórych miastach USA podatku od słodzonych napojów gazowanych nie tylko doprowadziło do spadku ich sprzedaży, ale też spowodowało znaczne zmiany w postrzeganiu takich napojów i ocenie ich wpływu na zdrowie - informuje pismo „BMC Public Health”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słodkie przekąski od czasu do czasu nie zaszkodzą sercu

    O ile systematyczne picie słodzonych napojów znacznie zwiększa ryzyko chorób układu krążenia, to okazjonalnie spożywane słodkie przekąski nie powinny zaszkodzić, a wręcz mogą być lepsze od całkowitej rezygnacji ze słodyczy - wynika z badań, o których informuje pismo „Frontiers in Public Health”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Ograniczenie cukru w okresie płodowym i dzieciństwie zmniejsza ryzyko przewlekłych chorób

    Dzieci, którym w ciągu pierwszego tysiąca dni po poczęciu ograniczano spożycie cukru, w wieku dorosłym miały do 35 proc. niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 i do 20 proc. niższe ryzyko nadciśnienia tętniczego - poinformowało czasopismo „Science”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Słodkie życie nietoperzy

    Najwyższy naturalnie występujący u ssaków poziom cukru we krwi odnotowano u odżywiających się nektarem nietoperzy z rodziny liścionosowatych. Badania nad fizjologią tych latających ssaków mogą pomóc lepiej zrozumieć cukrzycę i pomóc w jej leczeniu - informuje pismo „Nature Ecology & Evolution”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Uboga w cukier zdrowa dieta to młodsze komórki

    Bogata w korzystne składniki i uboga w cukier dieta jest związana z niższym wiekiem biologicznym organizmu na poziomie komórkowym - ustalili badacze.

  • słodziki, Adobe Stock
    Świat

    Sztuczne słodziki zmieniają mikroflorę dwunastnicy

    Konsumpcja sztucznych słodzików ma związek z istotnymi zmianami w składzie mikroflory dwunastnicy oraz z poziomem związków wskazujących na stan zapalny w organizmie – wynika z badania, które publikuje czasopismo „iScience”.

Najpopularniejsze

  • Polska Stacja Antarktyczna im. H.Arctowskiego znajduje się na półkuli południowej w archipelagu Szetlandów Południowych, na Wyspie Króla Jerzego zaliczanej wraz z całym archipelagiem do klimatycznej strefy morskiej Antarktyki. Latarnia morska. gr PAP/Tomasz Janecki

    Ekspert o odnalezieniu szczątków brytyjskiego polarnika: precedens i niezwykły łut szczęścia

  • Archeolodzy z UJ badają unikalne na światową skalę malowidła w Siedlęcinie

  • Napoje izotoniczne – tylko po dużym wysiłku lub długim pobycie w upale

  • Dietetyczka: podczas upałów trudno uzupełnić płyny samą wodą

  • BBC: zespół polskich badaczy odkrył szczątki Brytyjczyka, który zaginął w 1959 r. na Antarktydzie

  • Adobe Stock

    Genom pradawnej dżumy pozyskany ze szczątków owcy

  • Skład mikrobioty jelitowej może być powiązany z ryzykiem bezsenności

  • Zażywanie paracetamolu w ciąży powiązano z wyższym ryzykiem autyzmu lub ADHD u potomstwa

  • Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

  • Sudoku za trudne dla sztucznej inteligencji

Fot. Adobe Stock

Miłość z internetu mniej intensywna? Wyniki międzynarodowych badań

Z najnowszych badań wynika, że osoby, które poznały swoich partnerów romantycznych w tradycyjny sposób, są - średnio rzecz biorąc - nieco bardziej zadowolone ze swoich związków, niż te osoby, które poznały partnerów przez internet.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera