Fot. Adobe Stock

Psychiatra: jesteśmy przebodźcowani, nasz umysł się "przegrzewa"

Nie jesteśmy ewolucyjnie przystosowani do odbioru takiej ilości informacji, jesteśmy przebodźcowani, nasz umysł się "przegrzewa" - powiedział PAP prof. Edward Gorzelańczyk, psychiatra. W czwartek obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego.

  • Świat

    Muzycy szybciej reagują na bodźce

    Osoby z wykształceniem muzycznym cechują się krótszym czasem reakcji na bodźce dotykowe, słuchowe i dotykowo-słuchowe, niż osoby bez treningu muzycznego – zawiadamia czasopismo „Brain and Cognition”.

  • Wyobraźnia zniekształca wrażenia zmysłowe

    Szwedzcy naukowcy przekonują, że wyobraźnia wpływa na ludzką percepcję bodźców bardziej niż mogłoby się wydawać. Rezultaty badania publikuje czasopismo "Current Biology".

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Czego potrzebują naukowcy, jeśli chodzi o zastosowanie wyników badań? - ankieta

  • Polacy sprawdzili, czy niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

  • Dyrektor Europejskiej Agencji Kosmicznej dla PAP: potrzebne przepisy dotyczące kosmosu

  • Kosmiczna farmacja – w ramach polskiej misji naukowcy zbadają polimerowe "osłony" dla leków

  • EKG/ Minister nauki: przyszłość należy do tych, którzy chcą się uczyć cały czas

  • Fot. Adobe Stock

    ESA: powierzchnia mórz ociepla się szybciej niż zakładano

  • Psychologowie: relacje ludzi ze sztuczną inteligencją rodzą poważne dylematy etyczne

  • Nawet do 17 proc. ziem uprawnych na świecie - skażone toksycznymi metalami ciężkimi

  • Naukowcy badają, jak wykorzystać grzybnię w betonie

  • USA/ Harvard pozywa administrację Trumpa za zamrożenie funduszy na badania

Fot. Adobe Stock

Badanie: setki gatunków płazów znajdą się poza tolerowanym przez nie zakresem temperatur

Do końca wieku przy obecnym tempie wzrostu temperatury na Ziemi prawie 400 gatunków płazów (7,5 proc.) zostanie wypchniętych poza tolerowany przez nie zakres temperatur - pokazuje międzynarodowa prognoza obejmująca ponad 60 proc. gatunków płazów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera