Fot. Adobe Stock

Prof. Ignatowicz: niektóre gatunki owadów przez wieki miały reputację złowieszczych

W wielu tradycjach owady występują jako zapowiedź nieszczęścia; niektóre gatunki reputację złowieszczych miały przez wieki - powiedział PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog z SGGW w Warszawie. Źródeł lęku przed owadami upatruje m.in. w religii i symbolice.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Rybiki starsze niż dinozaury; są prymitywne, niezwykłe i fascynujące – ocenia prof. Ignatowicz

    Choć wielu uważa je za uciążliwe domowe owady, rybiki cukrowe należą do najstarszych stworzeń na Ziemi. O ich ewolucji, niezwykłej biologii, zaskakujących zachowaniach godowych i wyjątkowych zdolnościach trawienia celulozy opowiada PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog z SGGW.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mrówcza gra o tron

    Pasożytnicza mrówka Lasius orientalis podstępem skłania robotnice mrówki podziemnicy zwyczajnej (Lasius flavus) do zabicia własnej królowej – informuje pismo „Current Biology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Trzmiele uczą się prostego kodu Morse’a

    Trzmiele potrafią się nauczyć rozróżniania krótkich i długich błysków światła. To wiele mówi o działaniu ich układu nerwowego – podkreślają naukowcy.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Austria/ Naukowcy wykorzystują autobusy do badania populacji owadów

    Na uniwersytecie w Innsbrucku opracowano nową metodę monitoringu populacji owadów – ich DNA naukowcy pobierają z autobusów komunikacji miejskiej. Dzięki badaniom udało się zaobserwować gatunki rzadkie oraz takie, które wcześniej uważano za wymarłe.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Ekspertka: nie przeszkadzajmy owadom, które przygotowują się do zimy

    Jesienią, gdy przyroda zwalnia rytm, łatwo pomylić troskę z działaniem na wyrost. Motyl wiszący bez ruchu na strychu lub w piwnicy nie potrzebuje ratunku, lecz spokoju. Każda próba wybudzenia czy przeniesienia w cieplejsze miejsce może kosztować go życie - podkreśla entomolożka i edukatorka Magda Gorczyca.

  • Owad pochodzący ze zbiorów wykorzystanych w publikacji. Przedstawiciel niezidentyfikowanego gatunku muszek należący do Megaselia – jednego z najbardziej różnorodnych rodzajów zwierząt na świecie. Fot. Karol H. Nowak
    Życie

    Naukowcy sprawdzili, jak mikrobiom wpływa na życie małych muszek

    Nie tylko ludzie, ale i różne zwierzęta posiadają mikrobiom, ważny dla ich funkcji życiowych, odporności czy rozmnażania. Jak wyglądają relacje z mikroorganizmami muszek zadrowatych, sprawdzili niedawno naukowcy polscy i skandynawscy.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Populacje owadów się kurczą – alarmują naukowcy

    Z powodu rosnących temperatur populacje owadów szybko się kurczą nawet na stosunkowo niezakłóconych przez cywilizację obszarach. Naukowcy obawiają się o przyszłość wielu ekosystemów.

  • Adobe Stock
    Życie

    Entomolog: mole spożywcze zjadają wszystko

    Mole spożywcze są bardzo łakome, zjadają wszystko, nie tylko produkty zbożowe, ale także zioła, herbatę, bakalie, a jeśli w cukierkach są orzechy, to one po prostu wariują ze szczęścia - powiedział PAP prof. Stanisław Ignatowicz, entomolog.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Urbanizacja zmniejsza liczbę gatunków zapylaczy o 43 procent

    W miastach występuje średnio o 43 proc. mniej gatunków owadów zapylających niż na terenach mniej zurbanizowanych - wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Sheffield.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Skok w rozwoju AI. Polacy przełamują impas w uczeniu ze wzmocnieniem (RL)

  • Dr Piejka: samotność sprawia, że świat wydaje się groźniejszy – to pułapka

  • Zespół Festiwalu Nauki w Warszawie z Nagrodą Główną konkursu Popularyzator Nauki

  • Zapach świąt - jak aromaty w sklepach wpływają na nasze portfele

  • Poligamia sprzyjała udomowieniu psów

  • Fot. Adobe Stock

    Mieszanka trzech składników odżywczych łagodzi objawy autyzmu u myszy

  • Badanie USG ujawnia powikłania po kosmetycznych wypełniaczach

  • Naukowcy: technika szczotkowania zębów ważniejsza od drogich szczoteczek

  • Korzystanie z social mediów zakłóca koncentrację uwagi u dzieci

  • Urazy kolan różnią się zależnie od płci poszkodowanego

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nasze decyzje zakupowe mogą zależeć od zapachów, nastroju i emocji

Przed świętami marki intensyfikują działania, których celem jest wywołanie odpowiedniego nastroju u klientów. Według dr Marty Rokosz z Uniwersytetu Wrocławskiego jedną ze stosowanych technik oddziaływania jest wykorzystanie zapachów, które uruchamiają pamięć emocjonalną i wpływają na sposób podejmowania decyzji.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera