Fot. Adobe Stock

Probiotyki i witamina D mogą poprawiać funkcje poznawcze u osób ze schizofrenią

Stosowanie suplementów z probiotykami i witaminą D może znacznie poprawiać funkcje poznawcze u pacjentów chorujących na schizofrenię – wskazuje badanie opublikowane na łamach czasopisma „Neuropsychopharmacology Reports”.

  • Fot. materiały prasowe
    Zdrowie

    Naukowcy sprawdzają, jak prebiotyki wpływają na poprawę zdrowia pacjentów z łuszczycą

    Mikrobiota jelitowa odgrywa fundamentalną rolę w kształtowaniu naszego zdrowia. W przywróceniu jej równowagi pomocne są prebiotyki i probiotyki. Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie sprawdzają, jak suplementacja prebiotykiem pochodzącym z cykorii wpływa na poprawę zdrowia pacjentów z łuszczycą.

  • Adobe Stock
    Świat

    Dwa probiotyki mogą się stać lekami na nadciśnienie

    Dzięki bakteriom Bifidobacterium lactis i Lactobacillus rhamnosus można będzie pomóc osobom chorym na nadciśnienie. Wskazują na to badania na myszach - informuje pismo „mSystems”

  • Adobe Stock
    Świat

    Powstał probiotyk do leczenia stwardnienia rozsianego

    Biotechnolodzy opracowali bakterie, które w jelicie produkują lek, oddziałujący na mózg osób ze stwardnieniem rozsianym. Dzięki temu stężenie terapeutycznej substancji we krwi może być dużo stabilniejsze.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowy probiotyk może zapobiec infekcjom jelita grubego

    Zmodyfikowana probiotyczna bakteria, który reguluje metabolizm soli żółciowych w przewodzie pokarmowym, może przeciwdziałać zakażeniu bakterią Clostridioides difficile (CDI) i jej skutkom - informuje pismo „Nature Communications”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Probiotyki łagodzą ciążowe nudności

    Probiotyki znacznie łagodzą towarzyszące ciąży nudności, wymioty i zaparcia - odkryli naukowcy z UC Davis School of Medicine, o czym poinformowali na łamach pisma „Nutrients”.

  • Fot. Fotolia
    Zdrowie

    Eksperci: skuteczność probiotyku zależy od obecnych w nim mikroorganizmów

    Właściwości zdrowotne probiotyków zależą od tego, czy zawierają one szczep bakterii bądź drożdżaków o skuteczności potwierdzonej badaniami - mówili eksperci we wtorek na spotkaniu prasowym w Warszawie. Większość probiotyków nie spełnia tych wymagań, zaznaczyli.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Probiotyki hamują rozwój raka jelita grubego u myszy

    Probiotyki wytwarzające histaminę redukują stan zapalny oraz hamują rozwój raka jelita grubego u myszy - wykazały badania, o których informuje "American Journal of Pathology".

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Probiotyki hamują rozwój raka jelita grubego u myszy

    Probiotyki wytwarzające histaminę redukują stan zapalny oraz hamują rozwój raka jelita grubego u myszy - wykazały badania, o których informuje "American Journal of Pathology".

  • Żywność z probiotykami może regulować ciśnienie krwi

    Systematyczne jedzenie żywności z probiotykami – tj. kulturami bakterii, które są składnikiem prawidłowej mikroflory jelitowej, może regulować ciśnienie krwi – wynika z analizy badań, którą publikuje pismo „Hypertension”.

Najpopularniejsze

  • Słowik. Fot. Adobe Stock

    Ekspert: słowiki przez rok uczą się śpiewu

  • Ekspert: ptaki rywalizują o przestrzeń do śpiewu jak o pożywienie

  • Start misji Ax-4 z polskim astronautą - 29 maja

  • Wystartowała europejska misja satelitarna BIOMASS; w zespole inżynierskim Polacy

  • MRiT: Marta Ewa Wachowicz nowym prezesem Polskiej Agencji Kosmicznej

  • Fot. Adobe Stock

    Antybiotyki przed drugim rokiem życia mają związek z otyłością

  • Naukowcy: rekin gryzie również w samoobronie

  • Chiny/ Media: powrót tajkonautów ze stacji kosmicznej opóźniony przez pogodę

  • Minecraft może pomóc zrozumieć proces społecznego uczenia się

  • WHO: szczepienia zapobiegły 154 mln przedwczesnych zgonów w ostatnich 50 latach

Fot. Adobe Stock

Badanie: wilki wolą dzikie kopytne od bydła i koni

Wilki, pomimo obecności kilku tysięcy wolno wypasanych krów i kilkuset koni w rejonie Ujścia Warty, odżywiają się tam przede wszystkim dzikimi gatunkami ssaków - wykazali naukowcy z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego. Według badaczy wpływ na to ma sposób wypasu inwentarza oraz niepozbawianie krów rogów.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera