Probiotyki wytwarzające histaminę redukują stan zapalny oraz hamują rozwój raka jelita grubego u myszy - wykazały badania, o których informuje "American Journal of Pathology".
Naukowcy z Baylor College of Medicine w Houston podawali myszom stanowiącym model raka jelita grubego oraz nieposiadającym enzymu HDC (dekarboksylazy histydynowej) probiotyki zawierające bakterie, produkujące histaminę. Dzięki temu udało się zmniejszyć stan zapalny oraz zatrzymać rozwój raka. Sugeruje to, że modyfikacja mikrobiomu jelitowego poprzez probiotyki może stać się nową strategią zapobiegania rozwojowi nieswoistego zapalenia jelit oraz związanego z nim raka jelita grubego u pacjentów z grupy ryzyka.
Enzym HDC przekształca histydynę w histaminę. Podczas eksperymentów myszom podawano probiotyk zawierający bakterie Lactobacillus reuteri, posiadające gen HDC+ i mające zdolność produkowania histaminy.
Po upływie 15 tygodni okazało się, że poziom histaminy w jelitach gryzoni uległ podwyższeniu, a w porównaniu z grupą kontrolną stopień rozwoju nowotworu był znacznie mniejszy.
Rola histaminy w rozwoju raka jelita grubego u ludzi wciąż nie jest dokładnie poznana. Analiza danych dotyczących 2113 pacjentów wykazała jednak, że u osób z podwyższonym poziomem HDC przeżywalność była lepsza.
"Te badania wskazują na istotną rolę histaminy w zmniejszaniu przewlekłego stanu zapalnego jelit i procesie kancerogenezy. Wprowadzając do jelita mikroby, które dostarczają brakujących substancji, możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju raka jelita grubego" - podsumowuje dr James Versalovic, autor analizy.(PAP)
koc/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.