01.04.2024. PAP/Art Service

Eksperci: wypalanie traw prowadzi do degradacji gleby i niszczy bioróżnorodność

Wypalanie traw jest w Polsce wciąż powszechną praktyką. Jest to jednak nielegalne i szkodliwe, ponieważ prowadzi do degradacji gleby oraz niszczenia bioróżnorodności – wskazała prof. Magdalena Szymura z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Prof. Czachorowski: trzeba kosić trawę, ale róbmy to rzadko

    Kosić rzadziej - to najprostsza odpowiedź na pytanie, czy miejskie trawniki powinno się kosić, czy też nie. Za koszeniem przemawiają nieobiektywne względy estetyczne, za niekoszeniem - wszystko inne - mówi w rozmowie z PAP prof. Stanisław Czachorowski z UWM.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zapach skoszonej trawy przyciąga bociany

    Zapach świeżo skoszonej trawy kojarzy się bocianom z okazją, by się dobrze najeść - informuje pismo “Scientific Reports”.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Różne odmiany roślin kluczem do zdrowych trawników

    Odpowiedni dobór roślin na trawnikach może być prostym sposobem uniknięcia ataków żarłocznych gąsienic – wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z University of Florida (USA) i tamtejszego resortu rolnictwa.

  • Krzyżówka traw może zapobiegać powodziom

    Krzyżówka traw, wyhodowana w Wielkiej Brytanii, chłonie wodę tak skutecznie, że może zmniejszać skutki ulew grożących powodzią - informuje BBC.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Znamy finalistów Popularyzatora Nauki

  • Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

  • Mazowsze/ Celtyckie narzędzie do trepanacji czaszki odkryte na Łysej Górze

  • Śmierć komórki, czyli jak nasze ciało uczy się umierać i odnawiać

  • Psycholog: tłumiona złość to prosta droga do symptomów depresji

  • Fot. Adobe Stock

    Mgła mózgowa w czasie menopauzy może być skutkiem zmian w strukturze mózgu

  • Dieta ketogeniczna może mieć w dłuższej perspektywie szkodliwy wpływ na metabolizm

  • Bieganie częściowo naprawia to, co psują fast foody

  • Przeciwrakowe działanie szczepionki mRNA przeciwko COVID-19

  • Ograniczanie cukru w diecie małych dzieci ma sens – mają zdrowsze serca w wieku dorosłym

Biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi, obok - replika kości H. florensis, jaskinia Liong Bua, Flores, Indonezja; fot. materiały prasowe BBC

Ekspertka: ewolucja człowieka się zatrzymała

Ewolucja człowieka jakiś czas temu praktycznie się zatrzymała. Z powodu nowoczesnej medycyny czynniki selekcji naturalnej nie działają tak jak kiedyś – powiedziała PAP brytyjska biolożka ewolucyjna Ella Al-Shamahi.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera