Fot. Adobe Stock

Prof. Rydzewska: choroby zapalne jelit coraz bardziej powszechne, głównie wśród młodych

Choroby zapalne jelit, występujące głównie wśród ludzi młodych, stają się coraz bardziej powszechne w Europie Zachodniej i Ameryce Północnej, a ostatnio także w Azji – powiedziała we wtorek prof. Grażyna Rydzewska-Wyszkowska. Jednym z powodów może być wysokoprzetworzona żywność.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nasiona czarnuszki mogą pomóc w prewencji niektórych chorób związanych z otyłością

    Ekstrakt z nasion czarnuszki siewnej można wykorzystać w prewencji niektórych chorób związanych z otyłością. Obniża na przykład poziom cholesterolu i ma działanie ochronne wobec układu krążenia - wynika z japońskich badań na pacjentach, o których informuje czasopismo „Food Science & Nutrition”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Eksperci: ultraprzetworzona żywność przyczynia się do otyłości i przedwczesnych zgonów

    Ponad czterdziestu ekspertów z całego świata skrytykowała producentów żywności za to, że dla pomnożenia zysków wytwarzają i intensywnie promują żywność ultraprzetworzoną, przyczyniającą się do otyłości i przedwczesnych zgonów. Piszą o tym na łamach najnowszego wydania pisma medycznego „Lancet”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Kolorowa żywność może szkodzić dzieciom

    Prawie co piąty paczkowany produkt spożywczy i napój sprzedawany w USA zawiera syntetyczne barwniki. Najczęściej występują one w żywności dla dzieci: słodyczach, płatkach śniadaniowych i napojach o wysokiej zawartości cukru. Tymczasem liczne badania łączą je z nadpobudliwością i problemami behawioralnymi u dzieci.

  • Adobe Stock
    Świat

    USA/ Pokolenie X uzależnione od ultraprzetworzonej żywności

    W USA wiele osób w średnim wieku i starszych – zwłaszcza kobiety z pokolenia X – wykazuje oznaki uzależnienia od żywności ultraprzetworzonej – informuje pismo „Addiction”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

    Wysokie spożycie żywności ultraprzetworzonej związane jest z ogólnoustrojowym stanem zapalnym – informuje „The American Journal of Medicine”.

  • Adobe Stock
    Świat

    Dodatki do żywności mogą szkodzić jelitom

    Dodatki do żywności, w tym sztuczne barwniki czy słodziki, mogą nasilać stany zapalne w jelitach - wynika z przeglądu badań naukowych na zwierzętach, o którym informuje czasopismo „The FASEB Journal”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona - przy tej samej kaloryczności

    Niskoprzetworzona dieta odchudza skuteczniej niż ultraprzetworzona, przy tej samej kaloryczności - wynika z małego badania. Zdaniem naukowców stopień przetworzenia żywności - niezależnie od liczby kalorii czy zawartości tłuszczu, cukru i soli - może być kluczowy dla stanu zdrowia i masy ciała.

  • Fot. Adobe Stock
    Zdrowie

    Dietetyczka: ultraprzetworzona żywność wpływa na ciało i umysł

    Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł – przestrzegła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, doktor nauk o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Badanie: kontakt z reklamami niezdrowej żywności zwiększa dzienne spożycie kalorii u dzieci

    Nawet krótki, pięciominutowy kontakt z reklamami żywności określanej jako „śmieciowa” może sprawić, że dzieci i młodzież zjedzą w ciągu dnia znacznie więcej kalorii - wykazało randomizowane badanie zaprezentowane podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Maladze.

Najpopularniejsze

  • Kompleks związek-kation. Źródło: ACS

    Polacy opracowali cząsteczki, które przestają świecić w obecności zanieczyszczeń metalami

  • Toksyczny pigment w grobach kobiet sprzed 2 tys. lat

  • Ekspert: ortopedia wchodzi w nową erę

  • Raport: co trzeci 8-latek ma nadwagę, a prawie połowa podwyższony cholesterol

  • Podczerwień i sztuczna inteligencja przyspieszają diagnozę endometriozy

  • Fot. Adobe Stock

    Supermasywna czarna dziura większa niż dopuszcza teoria

  • Wysoko przetworzone diety roślinne są szkodliwe dla serca

  • Badacze: dawanie prezentów z drugiej ręki to przemyślana decyzja

  • Obniżony poziom choliny w mózgu powiązany z zaburzeniami lękowymi

  • Napoje energetyczne mogą sprzyjać udarom

Fot. Adobe Stock

Choinka niejedno ma imię

Świąteczna choinka jest trwałym elementem świąt w Polsce od ponad dwustu lat. Pomimo różnych mód zielone drzewko utrzymało swoją pozycję, chociaż pod tą nazwą kryją się zupełnie różne gatunki drzew.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera