Polska Stacja Antarktyczna im. A. B. Dobrowolskiego

Fot: Panorama Oazy Bungera (ang. Bunger Hills) w kierunku zachodnim. Na pierwszym planie (dół zdjęcia) Polska Stacja Antarktyczna im. Antoniego B. Dobrowolskiego. Fot. Adam Nawrot

Prof. Lewandowski: autonomiczne pomiary przyszłością Polskiej Stacji Antarktycznej

Instalacja autonomicznych stacji badawczych na Antarktydzie zamiast drogich w utrzymaniu stacji całorocznych to światowy trend – uważa prof. Marek Lewandowski z IGF PAN. Jego zdaniem taka przyszłość czeka też położoną na kontynencie Polską Stację Antarktyczną – obecnie nieużytkowaną.

  • Archiwalne zdjęcie ze stacji. Fot. Andrzej Pachuta

    Rusza wyprawa PAN do Polskiej Stacji Antarktycznej im. A. B. Dobrowolskiego

    Do Polskiej Stacji Antarktycznej im. A. B. Dobrowolskiego wyruszyła w środę wyprawa organizowana przez Instytut Geofizyki PAN. Ostatnia polska wyprawa była tam w 1979 roku, dlatego naukowcy nie wiedzą, co zastaną na miejscu - być może będą spać w namiotach.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Polska wśród najszybciej sekularyzujących się krajów świata

  • Naukowcy sprawdzili, z czym wiążą się zmiany energii w ciągu dnia

  • Jak odzyskać metale ze zużytych baterii? Nowatorski pomysł polskiej badaczki

  • Prof. Pyrć: nauka nie jest „drogim hobby”

  • Konkurs Popularyzator Nauki; to ostatnie dni na zgłoszenie

  • Adobe Stock

    Leki pozostawiają trwały ślad na mikrobiomie jelitowym

  • Najstarszy dowód intymnych stosunków z neandertalczykami

  • Lekooporny grzyb coraz częstszy w europejskich szpitalach

  • Żywność ultraprzetworzona ma związek ze stanem zapalnym

  • Naukowcy odkryli nowy sposób na wzmocnienie kości i walkę z osteoporozą

Fot. Adobe Stock

Kulturoznawczyni: „1670” pierwszym tak parodystycznym ujęciem polskiej szlachty i polskiego chłopstwa

W ocenie kulturoznawczyni i folklorystki dr hab. Violetty Wróblewskiej nie było do tej pory tak parodystycznego ujęcia obrazu polskiej szlachty i polskiego chłopstwa, jak w serialu „1670”. Wszyscy wyśmiewani są w takim samym stopniu, jednak bez przekraczania zasad dobrego smaku - dodała.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera