26.04.2021. Adiunkt w Katedrze Toksykologii, Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa ZUT dr inż. Katarzyna Szkolnicka podczas prezentacji opracowanej przez siebie nowej receptury lodów, 26 bm. Dzięki zastosowaniu maślanki zwiększa się objętość i puszystość deseru. Nowa technologia wpływa również na walory smakowe lodów. PAP/Marcin Bielecki

Szczecin/ Badaczka opracowała lody z maślanki

Nową recepturę lodów, w której mleko zastąpiono maślanką, opracowała badaczka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego – poinformował w piątek rzecznik uczelni Mateusz Lipka. Dzięki tej metodzie zwiększa się objętość i puszystość deseru. Lody z maślanki mogą też... opóźniać procesy starzenia.

Najpopularniejsze

  • Łoś. Fot. Patryk Sacharewicz, mat. prasowe

    Od badylarza do łopatacza – zbadano zmiany wielkości poroża łosi w okresie bez polowań

  • Naukowcy zapraszają Polaków: włączcie się w poszukiwania afrykańskich kleszczy

  • Naukowcy chcą produkować chłód z ciepła

  • NCN: plan finansowy uwzględniający dodatkowe 200 mln zł podpisany przez ministra

  • Prof. Katarzyna Kłosińska: Nigdy nie zrezygnujemy z "ó" czy "rz"

  • Fot. Adobe Stock

    Metaboliczne podstawy autyzmu

  • Sztuczna inteligencja coraz lepiej oszukuje

  • Roślinne diety chronią zdrowie – pokazuje 20 lat badań

  • Badanie: w jądrach mężczyzn i psów znaleziono duże ilości mikroplastiku

  • Żel z białka, żelaza i złota zwalcza objawy i skutki spożycia alkoholu

28.06.2016 Na zdjęciu Olga Malinkiewicz. PAP/Marcin Obara

Olga Malinkiewicz wśród finalistów European Inventor Award 2024

Polska wynalazczyni Olga Malinkiewicz i kierowany przez nią zespół zostali finalistami European Inventor Award 2024 - poinformował w czwartek Europejski Urząd Patentowy. Zwycięzców konkursu poznamy 9 lipca; ceremonia odbędzie się na Malcie.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera