Uhla (Melanitta fusca) samiec - fot. Miłosz Kowalewski

Zoolog: skala przyłowu ptaków w sieci rybackie w polskich wodach była niedoszacowana

W latach 70. w sieciach rybackich w wyniku przyłowu ginęło co roku 47 tys. ptaków, w latach 80. i 90. - ok. 40 tys., a w II dekadzie XXI wieku - ok. 21 tys ptaków - wynika z nowych analiz danych, dotyczących polskich wód. Wcześniej skala przyłowu ptaków była poważnie niedoszacowana.

  • ogorzałka Aythya marila, samiec, fot. Piotr Chara
    Życie

    Przyłów – mało znane istotne zagrożenie dla ptaków wodnych

    Tzw. przyłów, czyli śmierć w sieciach rybackich, może odpowiadać za spadki liczebności kaczek morskich na Bałtyku. Naukowcy szacują, że rocznie w estuarium Odry samych kaczek ogorzałek ginie ok. 1200, zaś w populacji zimującej w Europie północnej i zachodniej może to być nawet ok. 4 tys.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Badania nad pamięcią: skuteczniej uczymy się, kiedy wymaga to od nas wysiłku

  • Pan Południk wbija pinezki lokalnego patriotyzmu

  • Środowisko akademickie: planowane zmiany w systemie wizowym szkodliwe dla uczelni

  • Bartłomiej Krawczyk: zaraźliwy jak wulkan

  • Podręczniki do poprawy: Monogamia nie jest fundamentalną cechą w fizyce kwantowej

  • Źródło: Adobe Stock

    Klimatolodzy ostrzegają: zmiana atlantyckich prądów może katastrofalnie pogłębić zmiany klimatyczne

  • ESA rozpoczyna budowę sondy Ariel

  • Zapis danych na DNA może być 350 razy szybszy

  • UE/ Emisje gazów cieplarnianych w UE spadły o 8 proc., głównie dzięki energii odnawialnej

  • ONZ: rekordowa koncentracja gazów cieplarnianych w atmosferze w 2023 r.

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nie trzymajmy dzieci pod kloszem z tematem śmierci

Warto rozmawiać z dziećmi na trudne tematy, w tym o śmierci. Nie róbmy z niej tematu tabu i nie trzymajmy pod kloszem takiego małego człowieka, bo prędzej czy później i tak się o niej dowie, np. w grupie rówieśniczej lub gdy umrze ktoś bliski – podkreśla psycholog Katarzyna Ślebarska.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera