Fot. Adobe Stock

Raport: storczyki, pieprz i ananas zagrożone wyginięciem

Aż 45 proc wszystkich gatunków roślin nasiennych (kwiatowych) może być zagrożonych wyginięciem – ustalili naukowcy z brytyjskiego Royal Botanic Gardens Kew. W tej grupie znalazły się storczyki, pieprz i ananas.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    By ocalić ginące gatunki, trzeba pozbyć się z wysp kotów i szczurów

    Aby uratować choć 10 proc. ginących gatunków zamieszkujących wyspy całego świata, należy oczyścić wyspy z zagrażających lokalnej faunie gatunków inwazyjnych, zwłaszcza szczurów, kotów, kóz i świń – apelują autorzy publikacji w czasopiśmie ”PLOS ONE”.

Najpopularniejsze

  • Źródło: Loreal-Unesco/ Fot. Marcin Oliva Soto

    Sześć wybitnych polskich badaczek z nagrodą L’Oréal-UNESCO Dla Kobiet i Nauki

  • Archeowieści – kompleksowo o ludzkich dziejach

  • Polscy naukowcy mają sposób na walkę z groźnym gronkowcem złocistym

  • Prof. Kaniewska: chcemy odstąpić od zmiany listy czasopism

  • Prezeska SPIN: centra nauki to żaden naukowy plac zabaw

  • 19.11.2024 EPA/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

    USA/ Test Starship: moduł nośny rakiety wbrew planom wylądował w Zatoce Meksykańskiej

  • Szósty lot testowy największej na świecie rakiety Starship - we wtorek wieczorem

  • Chiny/ Przeprowadzono zdalną operację histerektomii

  • W Pacyficznej Plamie Śmieci gromadzi się plastik z całego świata

  • Ptaki migrujące i pasażerowie na gapę: inwazyjne kleszcze mogą rozpowszechniać nowe choroby

 Kraków, 21.06.2024. Prezes Stowarzyszenia Społeczeństwo i Nauka SPiN Alicja Harackiewicz podczas gali otwarcia Małopolskiego Centrum Nauki Cogiteon w Krakowie. PAP/Art Service

Prezeska SPIN: centra nauki to żaden naukowy plac zabaw

Centra nauki to coś o wiele więcej niż interaktywne wystawy – one są tylko punktem wyjścia do wszelkich innych działań na rzecz edukacji, aktywizacji społeczeństwa i budowania zaufania do nauki – wskazuje Alicja Harackiewicz, dyrektorka Centrum Nauki Experyment w Gdyni.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera