Co trzeci nowotwór złośliwy może być dietozależny, dlatego tak ważne jest, by w profilaktyce nowotworowej ograniczać spożycie niezdrowej żywności - powiedziała dietetyk Marta Miklewska. Wskazała, że połowę każdego posiłku powinny stanowić warzywa i owoce.
Aktywność fizyczna o odpowiedniej porze dnia wydaje się zwiększać metabolizm tłuszczów, przynajmniej u myszy - wykazali naukowcy ze szwedzkiego Karolinska Institutet i duńskiego Uniwersytetu w Kopenhadze.
Według analizy obejmującej dane na temat kilkuset tysięcy osób, tzw. zdrowy tryb życia prawie o połowę obniża zagrożenie demencją u osób z cukrzycą typu 2. Szkodliwe nawyki podwyższają tymczasem ryzyko nawet u osób bez cukrzycy.
Abstynencja, niepalenie, właściwa masa ciała i ćwiczenia obniżają zagrożenie rakiem także u osób o genetycznych predyspozycjach do tej choroby. Dbanie o zdrowie jest więc w ich przypadku szczególnie ważne.
Stosowanie długotrwałych głodówek może prowadzić do negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Wbrew powszechnej opinii, żadna głodówka nie jest też potrzebna naszemu organizmowi do przeprowadzenia detoksykacji - zauważa Joanna Pieczyńska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyki UPP.
Jeśli w średnim wieku masz optymalnie zdrowe serce, możesz żyć nawet 14 lat dłużej bez chorób układu krążenia w porównaniu z rówieśnikami, u których występuje jeden lub dwa czynniki chorób serca – wynika z najnowszych badań.