Fot. Adobe Stock

Świętokrzyskie/ Naukowcy z PŚ pracują nad innowacyjnym urządzeniem do drylowania wiśni

Naukowcy z Politechniki Świętokrzyskiej pracują nad innowacyjną technologią drylowania wiśni, która usprawni produkcję i zminimalizuje uszkodzenia owoców. Urządzenie, które ma być nowością na światowych rynkach, ma powstać w ciągu dwóch lat.

  • PAP © 2012 / Wojciech Pacewicz

    Wiśnie pomagają na dnę moczanową

    Osoby, które jedzą wiśnie są mniej narażone na ataki dny moczanowej, popularnie nazywanej podagrą - informuje pismo "Arthritis & Rheumatism".

Najpopularniejsze

  • Fot. SpaceX

    Załoga misji Ax-4 z Polakiem wróciła we wtorek na Ziemię

  • Nad misją IGNIS pracowało na świecie około tysiąca osób

  • Niemcy/ Polski astronauta: mamy niesamowity ogrom pracy do wykonania, żeby wykorzystać tę misję

  • Nowy gatunek węża sprzed 50 mln lat potwierdza jego migracje między Ameryką Płn. i Europą

  • Wielkopolskie/ Zaprezentowano unikatowe wyobrażenie twarzy odkryte na elemencie wałów grodu lednickiego

  • Fot. Adobe Stock

    Implant może ratować pacjentów z cukrzycą przed niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi

  • Badanie: zwiększenie aktywności fizycznej w jakimkolwiek wieku może wydłużać życie

  • Portugalczycy i Hiszpanie opracowali pierwszą w historii mapę populacji królika dzikiego

  • USA/ Trump ogłosił, że tymczasowo na czele NASA stanie minister transportu

  • Figowce zamieniają dwutlenek węgla w kamień

07.07.2025 PAP/Albert Zawada

Prof. Bulik: sukcesem misji IGNIS – brak niespodzianek

Ogromnym sukcesem misji IGNIS jest fakt, że przebiegła bezpiecznie i bez żadnych niespodzianek – ocenił w rozmowie z PAP prof. Tomasz Bulik, astronom z Uniwersytetu Warszawskiego. Dodał, że misja wysyła ważny sygnał do społeczeństwa: inwestowanie w naukę ma kluczowe znaczenie.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera