Produkty z zielonymi etykietkami są uważane zdrowsze

Nawet mało wartościowe pod względem odżywczym towary mogą sprawiać wrażenie zdrowych, jeśli są opatrzone etykietką w zielonym kolorze - zawiadamia czasopismo "Health Communication".

  • Fot. Fotolia

    Konsumenci, którzy czytają etykiety na opakowaniach żywności są szczuplejsi

    Gdy kupujemy jakiś produkt spożywczy, wiadomość o nim możemy czerpać z etykiet, które widnieją na jego opakowaniu. Naukowcy udowodnili, że konsumenci, którzy zwracają uwagę na zawartość i skład żywności, są szczuplejsi nawet o 4 kilogramy.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Na Politechnice Warszawskiej powstaje studencki bolid z całkowicie nową konstrukcją

  • Polacy opisali nowy typ reakcji chemicznej przy tworzeniu cegiełek DNA

  • Prof. Tomasz Dietl nowym przewodniczącym Rady NCN

  • Naukowcy odkryli nową klasę kosmicznych źródeł promieniowania rentgenowskiego

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Kew Gardens: dziesięć najciekawszych gatunków roślin i grzybów odkrytych w 2024 r.

  • Mniej telewizji, więcej książek - przepis na życie bez demencji

  • Ekspert: ludzkość stoi na cywilizacyjnym rozdrożu

  • Peru/ Pływające myszy i ryby "o dziwacznych głowach" wśród 27 nowych gatunków odkrytych w Amazonii

 Fot. Marcin Przybyła

Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

Kiedy dokładnie Homo sapiens dotarł na tereny Azji Centralnej? Jakie były jego relacje z neandertalczykami i denisowianami? Aby odpowiedzieć na te pytania, zespół dr hab. Małgorzaty Kot z UW poszuka śladów życia prehistorycznych ludzi w wysokogórskich jaskiniach Azji Centralnej.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera