Fot. Adobe Stock

Więcej białka roślinnego to mniejsze ryzyko dla serca

Spożywanie większej ilości białka roślinnego może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 27 proc. – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Białka we krwi ujawniają różne choroby

    Naukowcy opracowali test, który na podstawie analizy białek we krwi pozwala przewidzieć rozwój 60 chorób. Okazał się przy tym dokładniejszy od wielu standardowych medycznych analiz.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Polacy nie ufają alternatywnym źródłom białka i nie chcą ich kupować

    Produkty hybrydowe - czyli łączące tradycyjne i alternatywne źródła białka - są przez europejskich konsumentów często oceniane wyżej pod względem zdrowotnym i etycznym niż produkty mięsne. Z badań wynika jednak, że mieszkańcy Polski i Czech mają mniejszą wiedzę na ich temat oraz większą niechęć do ich kupowania.

  • Fot. materiały prasowe
    Życie

    Naukowcy: nowe białko "ważnym graczem" w immunologii ryb

    Nowe białko o nazwie SNAD1 może zrewolucjonizować naszą wiedzę na temat odporności ryb - poinformowali naukowcy. Odgrywa ono ważną rolę w mechanizmach, którymi ryby posługują się do zwalczania patogenów i przystosowywania się do życia w środowisku.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Zbyt dużo białka w diecie szkodzi tętnicom

    Spożywanie zbyt dużych ilości białka zwiększa ryzyko miażdżycy. Winę za to ponosi aminokwas leucyna – informuje pismo “Nature Metabolism”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Białko może usuwać skutki choroby Alzheimera

    Zastosowane u myszy białko KIBRA może naprawiać połączenia pomiędzy komórkami nerwowymi (synapsy), uszkodzone w przebiegu choroby Alzheimera - informuje „The Journal of Clinical Investigation”.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Naukowcy sprawdzają związek niezbadanego dotychczas białka z płodnością indyka

    Co dziesiąty indyk może być obciążony syndromem żółtego nasienia, który powoduje obniżoną zdolność zapładniającą. Kluczem do poznania mechanizmu powstania tego schorzenia może być pewne białko. Jego poznaniem zajmują się naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Białko roślinne obniża ryzyko poważnej choroby nerek

    Koreańscy naukowcy odkryli, że spożycie białka roślinnego zmniejsza ryzyko przewlekłej choroby nerek. W badaniu wzięło udział ponad 100 tys. osób.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Białko z owadów spowalnia przyrost masy ciała i poprawia stan zdrowia podczas otyłości

    Zastąpienie tradycyjnych źródeł białka owadami może spowolnić przyrost masy ciała, wyregulować odpowiedź immunologiczną, zmniejszyć stan zapalny, poprawić metabolizm energetyczny i korzystnie zmienić profil lipidowy - informuje „The Journal of Nutrition”.

  • Adobe Stock
    Wydarzenia

    Naukowcy o diecie keto

    Eksperci żywienia przedstawią w sobotę w Olsztynie zdrowotne efekty diety ketogenicznej. Na bezpłatnym spotkaniu z ekspertami będzie można dowiedzieć się, czy trenując "na keto" da się "zrobić formę", jaki wpływ ma dieta na geny i czy wiążą się z nią problemy, np. z płodnością.

Najpopularniejsze

  • Deska Galtona ilustruje sposób powstawania w naturze rozkładu normalnego pod wpływem drobnych losowych odchyleń fot: Matemateca (IME/USP) via Wikipedia

    Kwestia smaku w matematyce. Co wyróżnia piękne dowody i twierdzenia?

  • Minister Wieczorek powołał nowych członków Rady Narodowego Centrum Nauki

  • Badaczka: Polacy są umiarkowanie prospołeczni

  • Naukowcy poszukają śladów hominidów w wysokogórskich jaskiniach

  • Na Politechnice Warszawskiej powstaje studencki bolid z całkowicie nową konstrukcją

  • Adobe Stock

    Powstał nowatorski plastik dla druku 3D

  • Webb odkrył nietypową dawną galaktykę

  • Polichlorowane bifenyle jeszcze przed narodzinami mogą powodować problemy psychologiczne i behawioralne

  • Kew Gardens: dziesięć najciekawszych gatunków roślin i grzybów odkrytych w 2024 r.

  • Mniej telewizji, więcej książek - przepis na życie bez demencji

Fot. Adobe Stock

Kręgi triasowych gadów z ekstremalnie wydłużonymi szyjami były puste w środku

Tanystrofeidy to triasowe gady z ekstremalnie wydłużonymi szyjami. Paleontolodzy wykazali, że ich kręgi szyjne były puste w środku. Jednak w przeciwieństwie do chociażby dinozaurów, w tym przypadku kości nie były wypełnione powietrzem a tkanką miękką.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera