Białko tau, uznawane za jednego z głównych winowajców choroby Alzheimera, mogło pierwotnie pełnić funkcję ochronną. Badanie opublikowane w „Nature Neuroscience” pokazuje, że zmiany w jego strukturze, prowadzące do tworzenia charakterystycznych splątków, pomagały neuronom bronić się przed infekcjami wirusowymi.
Białko tenascyna C wydaje się mieć kluczowe znaczenie dla zachowania siły mięśniowej w późnym wieku – informuje pismo „Communications Biology”.
Nowo zidentyfikowane białko daje nadzieje na lepsze leczenie przewlekłych zapaleń – informuje „Nature”.
Przenoszone przez krew białko HMGB1 rozprzestrzenia proces starzenia się komórek w całym organizmie. O nowym ustaleniu naukowców z Korei informuje pismo "Metabolism".
Białko RBP3 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie cyklu wzrokowego. Jego niedobór związany jest na przykład z retinopatią cukrzycową. Strukturę i działanie tego białka opisali badacze z IChF PAN.
Aprobata ze strony bliskich, przekonanie o pozytywnym wpływie białek roślinnych na zdrowie, a także poziom umiejętności kulinarnych - to niektóre czynniki decydujące o akceptacji alternatywnych źródeł białka. Analizę dotychczasowych badań na ten temat przeprowadzili naukowcy m.in. z Uniwersytetu SWPS.
O ile owady jako jedzenie są dalekie od akceptacji przez Polaków, to znacznie więcej osób skusiłoby się, by spróbować tzw. mięsa komórkowego - wynika z badań naukowców z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, którzy sprawdzili akceptację społeczną obu rozwiązań.
Hiszpańscy naukowcy zidentyfikowali białko o kluczowym znaczeniu dla spalania tłuszczu - informuje pismo „Nature Communications”.
Spożywanie większej ilości białka roślinnego może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 27 proc. – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.
Naukowcy opracowali test, który na podstawie analizy białek we krwi pozwala przewidzieć rozwój 60 chorób. Okazał się przy tym dokładniejszy od wielu standardowych medycznych analiz.