Adobe Stock

Przyznano nagrody im. Witolda Lipskiego za wybitne osiągnięcia w dziedzinie informatyki

Adam Polak z Uniwersytetu Jagiellońskiego, Michał Nowicki z Politechniki Poznańskiej i Błażej Osiński z Uniwersytetu Warszawskiego zostali laureatami XIX edycji konkursu im. Witolda Lipskiego za wybitne osiągnięcia w dziedzinie informatyki. Zwycięzcy otrzymają po 50 tysięcy złotych.

  • Adobe Stock
    Zdrowie

    Politechnika Warszawska włącza się w walkę z malarią

    Malaria to najczęściej występująca na świecie choroba zakaźna. Walka z jedną z jej postaci jest celem międzynarodowego konsorcjum badawczego PvSTATEM. W prace włączyli się naukowcy z Politechniki Warszawskiej - informuje uczelnia.

  • Być może kiedyś zdjęcie z mikroskopu optycznego wystarczy, aby sztuczna inteligencja rozpoznała gatunek bakterii. Na zdjęciu bakterie analizowane w badaniach naukowców z UJ i PK. Każdy gatunek zilustrowany jest trzema przykładami. Źródło: PLOS One, Bartosz Zieliński et al.
    Technologia

    Sztuczna inteligencja rozpozna bakterie po ich wyglądzie

    Zdjęcie z mikroskopu optycznego wystarczy, aby rozpoznać gatunek bakterii. I to bardzo szybko - w ciągu kilku sekund - uważają naukowcy z Krakowa. Do rozróżniania bakterii zaprzęgli algorytmy sztucznej inteligencji.

  • Fot. Fotolia

    Nauczyć robo-dłoń elastyczności

    Gumowy wężyk, gąbkę, kabelek czy cienkie tekturowe pudełko chwyta się nieco inaczej niż obiekty, które nie uginają się pod wpływem dotyku. Badacze z Poznania uczą robota rozpoznawać obiekty elastyczne i sprawnie się z nimi obchodzić.

  • Fot. Fotolia

    Memy i virale: co zyska popularność w Internecie? Przewidzi to algorytm

    Czy można przewidzieć, czy jakiś materiał zyska popularność w sieci, czy niekoniecznie? Być może tak! Nad algorytmem, który odróżni materiały, które mają szansę stać się hitem od tych o mniejszym potencjale dla masowego odbiorcy, pracują naukowcy z Politechniki Warszawskiej.

  • Fot. Fotolia

    Artykuły na medal w Wikipedii pod lupą naukowców z Poznania

    Po czym program komputerowy może poznać artykuły z Wikipedii o wysokiej jakości? Jak pomóc wikipedystom w szybszym wykrywaniu aktów wandalizmu na portalu? Jak firmy mogą zwiększyć wartość posiadanych informacji? Badacze z Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu tworzą modele, które pomogą w ocenie jakości informacji pozyskanych dzięki crowdsourcingowi.

  • Poszukiwania nowych leków: zdając się na „wyobraźnię komputerów”

    Komputer wyposażony w odpowiednie oprogramowanie jest w stanie zauważyć skomplikowane zależności, których ludzki umysł nigdy by nie dostrzegł. Tylko pozwólmy maszynie znaleźć reguły - mówi w rozmowie z PAP dr Rafał Kurczab, który w poszukiwaniu nowych leków używa algorytmów uczenia maszynowego (machine learning).

Najpopularniejsze

  • Fot. Wikipedia/ domena publiczna

    O czym pisali do siebie Maria Skłodowska-Curie i Albert Einstein? Wychodzi książka ze zbiorem ich listów

  • Naukowcy z PAN zabiegają o przygotowanie polsko-ukraińskiego podręcznika do historii

  • Naukowcy opracowali nową koncepcję projektowania półprzewodników organicznych

  • Najstarsze, największe, najważniejsze - znamy zwycięzców „Archeologicznych Sensacji 2024"

  • Wrocław/ Jony srebra wprowadzone do biomateriałów w stomatologii zmniejszają ryzyko infekcji

  • Fot. Adobe Stock

    Dokarmianie wiewiórek zmieniło budowę ich czaszek

  • USA/ Rakieta Starship rozpadła się podczas siódmego lotu testowego

  • Pamięć jak sito: fałszywe wspomnienia nie tak łatwo wszczepić

  • Indie/ Pierwszy test dokowania dwóch satelitów zakończony sukcesem

  • Białko MCJ kluczowe dla spalania tłuszczu

Fot. Adobe Stock

Astronom: najbliższe tygodnie to dobry czas na obserwacje jasnych planet

W najbliższych tygodniach, przy dobrej pogodzie, na nocnym niebie można obserwować: Marsa, Jowisza, Wenus i Saturna, zaś Urana i Neptuna - z pomocą np. lunety. Pod koniec lutego dołączy do nich Merkury. Dla amatorów obserwacji to dobry moment na spojrzenie w niebo - powiedział PAP astronom Jerzy Rafalski.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera