Źródło: Fotolia

Czy bakterie mogą usprawnić transport lotniczy?

Rozwój cywilizacyjny wymusza na nas poszukiwania wciąż nowych źródeł energii. Mając na uwadze dobro środowiska szukamy jednak jej „zielonych” źródeł. Kwas kapronowy, produkowany przez wyspecjalizowane zespoły bakterii, może być nadzieją zielonej energii, a także mieć zastosowanie, jako paliwo lotnicze.

  • Gorączka złota trwa

    Jako wyznacznik władzy, siły i bogactwa złoto długo było obiektem zainteresowań głównie arystokratów, poszukiwaczy skarbów czy miłośników biżuterii, a nie chemików. Wszystko zmieniło się blisko 40 lat temu, wraz z wybuchem kolejnej - tym razem chemicznej - gorączki złota.

Najpopularniejsze

  • 17.07.2024. Wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego Marek Gzik. PAP/Albert Zawada

    Wiceminister nauki: rosnące oczekiwania finansowe środowiska naukowego przekraczają nasz budżet

  • Ekspert: okres złotego wieku finansowania uniwersytetów minął

  • Psycholog: urojenia i psychoza w schizofrenii mają związek z błędami poznawczymi

  • Polska naukowczyni: porosty mogą przetrwać na Marsie

  • Wiceszef PAN o resorcie nauki: pierwszy rok stracony; teraz chęci są, ale brakuje długofalowej wizji

  • ESO/A. Levan, A. Martin-Carrillo et al.

    Tajemniczy rozbłysk może oznaczać, że gwiazda wchłonęła czarną dziurę

  • Nie tylko antybiotyki na stałe zmieniają florę bakteryjną jelit

  • Współpracujące modele SI zdały medyczne egzaminy

  • USA/ Udany test rakiety Starship przed planowanymi misjami na Księżyc i Marsa

  • Świat osiągnął pierwszy klimatyczny punkt krytyczny

Toń morska w jurze i w kredzie. Arch. Macieja Pindakiewicza

Ryby zdetronizowały głowonogi i zdominowały oceany na przełomie kredy i jury

Morza w okresie jurajskim nie przypominały tych dzisiejszych, ponieważ wtedy dominowały głowonogi, których najbliżsi dzisiejsi krewniacy to kałamarnice i mątwy. Zmiana nastąpiła na przełomie jury i kredy, kiedy to ryby zaczęły przejmować oceany – wykazały badania paleontologów m.in. z PAN.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera