Fot. Adobe Stock

Globalne ocieplenie sprzyja chińskiej herbacie

W związku z globalnym ociepleniem Chiny, największy producent herbaty na świecie, spodziewają się wzrostu powierzchni terenów nadających się pod uprawę tej rośliny, ale może to doprowadzić do konfliktów ekologicznych – informuje pismo „PLOS One”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Herbata i owoce dodają życia do lat

    Większe spożycie czarnej herbaty, jagód, owoców cytrusowych i jabłek może pomóc zdrowiej się starzeć – informuje pismo „Nucleic Acids Research”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Parzenie herbaty usuwa ołów z wody

    Parzenie herbaty usuwa z wody szkodliwe ciężkie metale, takie jak ołów i kadm – informuje pismo “ACS Food Science & Technology”.

  • Adobe Stock
    Świat

    Torebki od herbaty wydzielają mikroplastik

    Typowe torebki z herbatą, w czasie parzenia wydzielają nawet miliardy cząstek mikroplastiku – pokazało szczegółowe badanie. Komórki w jelitach je pochłaniają, wpuszczając nawet do komórkowego jądra.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Kawa i herbata mogą zmniejszać zagrożenie nowotworami głowy i szyi

    Picie kawy i herbaty może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwory głowy i szyi. Wskazuja na to wyniki metaanalizy kilkunastu badań, przedstawione na łamach pisma „CANCER”.

  • Adobe Stock
    Świat

    Chiny/ Pierwsze zbiory herbaty z wykorzystaniem robota

    Podczas tegorocznych zbiorów herbaty w Hangzhou, w prowincji Zhejiang na wschodzie Chin, po raz pierwszy wykorzystano robota. ChRL jest światowym liderem produkując 47 proc. herbaty.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Mikroorganizmy korzeniowe mogą poprawiać smak herbaty

    To, jakie drobnoustroje żyją na korzeniach krzewu herbacianego ma wpływ na smak herbaty - informuje pismo „Current Biology”.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Codzienne picie herbaty może mieć znaczenie w profilaktyce cukrzycy

    Codzienne picie herbaty, zwłaszcza ciemnej tj. herbaty podwójnie fermentowanej, korzystnie wpływa na metabolizm glukozy i w ten sposób może obniżać ryzyko stanu przedcukrzycowego oraz cukrzycy typu 2 – wynika z badania naukowców z Australii i Chin.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Miłośnicy zielonej herbaty żyją dłużej

    Picie herbaty co najmniej trzy razy w tygodniu pomaga zachować zdrowie i dłużej żyć - pokazuje szeroko zakrojone chińskie badanie. Szczególnie korzystnie działa herbata zielona.

  • Fot. Fotolia
    Świat

    Starsi miłośnicy herbaty mają bardziej symetryczne mózgi

    Badanie z udziałem grupy seniorów pokazało, że regularnemu piciu herbaty towarzyszy większa symetria półkul mózgowych w późniejszym wieku. Naukowcy twierdzą, że pomagać może picie naturalnej herbaty, a nie spożywanie ekstraktów.

Najpopularniejsze

  • Grób 155, w którym odkryto trzy bryłki cynobru. Źródło: B. Polit

    Toksyczny pigment w grobach kobiet sprzed 2 tys. lat

  • Ekspert: ortopedia wchodzi w nową erę

  • Raport: co trzeci 8-latek ma nadwagę, a prawie połowa podwyższony cholesterol

  • Sudan/ Grobowiec sprzed 4 tys. lat daje wiedzę o złożonych rytuałach pogrzebowych kultury Kerma

  • Psycholog: świąteczny “cyfrowy detoks” jest niezbędny dla higieny psychicznej

  • Fot. Adobe Stock

    Supermasywna czarna dziura większa niż dopuszcza teoria

  • Ekspertka: ból pleców najczęściej nie wynika z dźwigania

  • Naukowcy pokazali, jak alkohol uszkadza DNA

  • Wysoko przetworzone diety roślinne są szkodliwe dla serca

  • Badacze: dawanie prezentów z drugiej ręki to przemyślana decyzja

Adobe Stock

Ekspertki SUM: jemioła to roślina o wielowiekowej symbolice i nowoczesnym potencjale

Gałązka jemioły, znana z tradycji świątecznych, od dawna znajduje zastosowanie w medycynie ludowej i nowoczesnej - przypomniały ekspertki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. W wierzeniach ludowych jemioła chroniła dom przed złymi mocami, a w kulturze celtyckiej i nordyckiej była symbolem życia, płodności i miłości.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera