Rybacy zrzeszeni w stowarzyszeniu Lokalna Grupa Rybacka "Zalew Wiślany" podczas połowu śledzi na Zalewie Wiślanym, 26 bm (tw/soa) PAP/Tomasz Waszczuk

Szczecin/ Naukowcy pracują nad przetwarzaniem małych śledzi na żywność

Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie z kolegami ze Skandynawii prowadzą badania nad ekologicznymi metodami przetwarzania małych ryb o, by uzyskiwać z nich nie tylko paszę, ale też wartościową żywność.

  • Fot. Adobe Stock
    Technologia

    Sztuczna inteligencja rozpozna zdjęcie mleka od chorej krowy

    Zdjęcie próbki mleka zdradzi, czy pochodzi ono od chorej krowy i zostało odwirowane. Dzięki zastosowaniu sieci neuronowych hurtowi odbiorcy mleka będą mogli sprawdzić jakość surowca dostarczanego do mleczarni. Technologia opracowana SGGW umożliwi wyeliminowanie oszustw, tzw. fraudów mleka - informuje uczelnia.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Nowe danie: drukowane owoce morza

    Naukowcy zaprezentowali „krążki z kalmarów” wydrukowane z białek glonów i fasoli. Mają być smaczne i zdrowe; można je smażyć, piec i gotować.

  • Fot. materiały prasowe
    Zdrowie

    Naukowcy z ZUT opracowali roślinny „camembert” bez dodatku mleka

    Czy możliwe jest opracowanie roślinnych alternatywy serów pleśniowych, które zachowają wszystkie specyficzne walory smakowe i zapachowe, a jednocześnie będą odpowiednie dla wegan i wegetarian? Naukowcy z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie (ZUT) uważają, że tak.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Naukowcy wspierają małych producentów żywności na rynkach europejskich

    Rodzinne firmy i małe przedsiębiorstwa produkujące żywność tradycyjną poddawani są coraz większej presji ze strony globalnych producentów żywności. Dlatego we wspieranie małych wytwórców żywności tradycyjnej w Unii Europejskiej włączyli się naukowcy.

Najpopularniejsze

  • 06.08.2021. Prof. dr hab. Justyna Olko – historyczka, socjolingwistka i antropolożka; dyrektorka Centrum Zaangażowanych Badań nad Ciągłością Kulturową na Wydziale „Artes Liberales” Uniwersytetu Warszawskiego. PAP/Albert Zawada

    Prof. Olko: możemy mieć kilka języków ojczystych, w tym też te lokalne i oficjalnie nieuznane

  • Dzięki polskim badaczom można zobaczyć komórki oka, które właśnie coś widzą

  • Warszawa/ Zainaugurowano trzy polskie projekty Teaming for Excellence

  • Cykl "Zapytaj fizyka" ma już dekadę; rocznicowa debata - już 25 lutego na FUW

  • Ekspert: bez pokrywy śnieżnej i opadów, stan wód powierzchniowych będzie nadal opadał

  • Fot. Adobe Stock

    Milimetrowy kryształ mieści gigabit informacji

  • Egipt/ Odkryto grobowiec faraona Totmesa II; pierwsze takie odkrycie od ponad 100 lat

  • Eksperci: w dekarbonizacji europejskiej gospodarki wykorzystanie wodoru nie przekroczy 10 proc.

  • NASA: Nikłe szanse na uderzenie w 2032 roku w Ziemię nowo odkrytej asteroidy

  • Ryż - suplement diety

Fot. Adobe Stock

Dr hab. Mastalerz-Migas: w tym sezonie grypa uderza z ogromną siłą

Epidemia grypy w poszczególnych sezonach przebiega falami – w jednym zakażeń jest mniej, w innym więcej. W tym sezonie mamy „armagedon”. I choć wydaje się, że fala zakażeń zaczyna opadać, to do końca epidemii wciąż daleko – powiedziała konsultant krajowa medycyny rodzinnej dr hab. Agnieszka Mastalerz-Migas.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera