Fot. Adobe Stock

Łódź/ 30 l miodu z pasieki uniwersytetu trafiło do pacjentów onkologicznych

Uniwersytet Łódzki przekazał w piątek 30 litrów miodu Szpitalowi Kopernika. Tegoroczny zbiór z pasieki na dachu biblioteki uniwersyteckiej i z terenu Wydziału Ekonomiczno-Socjologicznego trafił na Odział Chorób Rozrostowych. To trzecie miodobranie, którym uczelnia wsparła szpital.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Wiadomo, dlaczego pszczoły produkują mniej miodu

    Analiza danych z ostatnich pięciu dekad wyjaśnia, dlaczego pszczoły produkują coraz mniej miodu. Artykuł na ten temat opublikowano w czasopiśmie„Environmental Research Letters”.

  • Fot. Adobe Stock
    Technologia

    Wrocław/ Naukowiec zbada proceder fałszowania miodów i tworzy metodę weryfikacji ich składu

    Analiza sposobów fałszowania różnych gatunków miodów oraz opracowanie metody weryfikacji ich składu to cel badań doktoranta z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Jordan Sycz zajmie się m.in. badaniem miodów na każdym z etapów jego produkcji.

  • Fot. Adobe Stock
    Świat

    Miód służy zdrowiu kardiometabolicznemu

    Spożywanie miodu poprawia kluczowe markery zdrowia kardiometabolicznego, takie jak poziom cukru czy cholesterolu – informują naukowcy z Uniwersytetu Toronto. Wyniki ich badań opublikowane zostały w piśmie „Nutrition Reviews”.

  • Zespół badawczy, od lewej: dr hab. inż. Tomasz P. Olejnik, prof. PŁ, dr inż. Karolina Miśkiewicz, dr hab. inż. Justyna Rosicka-Kaczmarek, prof. PŁ oraz dr inż. Gabriela Kowalska. Fot. Politechnika Łódzka
    Zdrowie

    Naukowcy z Politechniki Łódzkiej wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu

    Naukowcy z Politechniki Łódzkiej, stosując naturalne biopolimery, wytworzyli innowacyjne mikrokapsułki miodu. Ta metoda pozwala ograniczyć straty znajdujących się w miodzie związków bioaktywnych, które są efektem działania soku żołądkowego i enzymów trawiennych.

  • Fot. materiały prasowe

    Białystok/ Pierwsze miodobranie z pasieki Uniwersytetu w Białymstoku

    Ok. 30 kg miodu udało się zebrać podczas pierwszego miodobrania z pasieki Uniwersytetu w Białymstoku. Pasieka składa się z pięciu uli; stoją one na dachu jednego z wydziałów w kampusie uczelni. Miód ma promować uczelnię, a także ekologiczny i zdrowy styl życia.

  • Fot. Adobe Stock
    Życie

    Niepotwierdzone informacje zachwalające miód nawłociowy szkodzą środowisku i rolnictwu

    Niepotwierdzone naukowo informacje o rzekomych prozdrowotnych właściwościach miodu nawłociowego pomagają w inwazji nawłoci. Tymczasem roślina ta zajmuje nowe tereny i drastycznie zmniejsza bioróżnorodność roślin i zwierząt. Jest niekorzystna dla pszczół i rolnictwa - pokazują badania m.in. IOP PAN.

  • Fot. Fotolia
    Życie

    Białystok/ Miody z miejskiej pasieki i pasieki UwB - dobrej jakości

    Miody z miejskiej pasieki w Białymstoku oraz znajdującej się na dachu kampusu Uniwersytetu w Białymstoku (UwB) są miodami dobrej jakości, badania chemiczne tych produktów nie wykazały żadnych zanieczyszczeń - wynika z badań tych miodów przeprowadzonych przez chemików z UwB.

  • Fot. Pszczelarium Łukasz Przybył
    Życie

    Pszczelarz: miejskie pszczoły z Katowic zbierają nektar z 50 różnych roślin

    Pszczoły z miejskich pasiek w centrum Katowic zbierają nektar z ok. 50 różnych gatunków roślin; mają w czym wybierać – podkreśla pszczelarz Łukasz Przybył. Dodał, że ten miejski miód jest niemal wolny od zanieczyszczeń metalami ciężkimi, takimi jak np. ołów.

  • Fot. Fotolia
    Człowiek

    Naukowcy SGGW wyprodukowali innowacyjny suszony miód

    Naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wyprodukowali suszony miód, który zawiera aż 80 proc. miodu naturalnego. Innowacyjny produkt jest w formie proszku i może być doskonałym składnikiem wielu produktów spożywczych oraz suplementów diety.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Mikroplastik – pełny wymiar związanych z nim zagrożeń dopiero zaczynamy poznawać

  • Do 2150 r. Wenecja może okresowo znaleźć się pod wodą; zagrożone też polskie miasta

  • Triasowy żółw z Tajlandii należy do nieznanego dotąd rodzaju; miał krewniaków w Polsce

  • Eksperci: polska nauka potrzebuje wzmocnienia wizerunku na świecie

  • Uznański-Wiśniewski: większość szkolenia astronautów dotyczy sytuacji niespodziewanych

  • Fot. Adobe Stock

    Badania: ryzyko demencji, udaru mózgu i depresji zależy od 17 czynników, na wszystkie mamy wpływ

  • Towarzyszące człowiekowi psy mają negatywny wpływ na dzikie zwierzęta i ekosystemy

  • Nowy system wczesnego wykrywania autyzmu

  • Europejczycy lepiej przystosowują się do zimna niż upałów

  • Osoby pracujące w nocy powinny ograniczać nocne posiłki

Fot. Adobe Stock

Popularyzator astronomii: po prostu patrzmy w niebo

Wystarczy bezchmurne niebo i miejsce oddalone od źródeł światła, by oglądać gwiazdy, konstelacje, satelity i zmieniające się fazy Księżyca - powiedział PAP popularyzator astronomii, autor bloga "Z głową w gwiazdach" Karol Wójcicki. 14 kwietnia to Dzień Patrzenia w Niebo.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera