Fot. Adobe Stock

Oliwa może chronić przed śmiertelną demencją

Naukowcy zauważyli, że osoby, które regularnie spożywają naturalną oliwę z oliwek, są mniej zagrożone śmiercią z powodu demencji. Przeprowadzili oni pierwsze badanie, które sprawdziło tę zależność.

  • Fot. Fotolia

    Polscy naukowcy odkryli nowe właściwości oleaceiny - składnika oliwy z oliwek

    Naukowcy z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego odkryli nowe właściwości oleaceiny – występującej w oliwie z oliwek substancji, która może zapobiegać udarowi mózgu i zawałowi serca. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie „Phytomedicine”.

  • Świat

    Wiemy już, w jaki sposób oliwa z oliwek działa przeciwmiażdżycowo

    Oliwa z oliwek zawdzięcza przeciwmiażdżycowe działanie polifenolowi o nazwie hydroksytyrozol, który działa przeciwutleniająco – wykazały badania chilijskich badaczy opublikowane przez „Lipids in Health and Disease”.

  • Tłocznia oliwy z Chhim w Libanie (fot. T. Szmagier/copyright Centrum Archeologii Śródzienomorskiej UW)

    Starożytne prasy oliwne w internecie

    Powstała internetowa baza danych, dotycząca instalacji służących do wytwarzania oliwy z okresu rzymskiego i bizantyjskiego z terenu Syro-Palestyny. Jej autorem jest dr hab. Tomasz Waliszewski, dyrektor Centrum Archeologii Śródziemnomorskiej UW.

  • Fot. Fotolia

    Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe

    Oleokantal, związek występujący w oliwie z oliwek, likwiduje wiele rodzajów komórek nowotworowych, nie naruszając przy tym zdrowych komórek - informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Ich wnioski publikuje pismo "Molecular and Cellular Oncology".

  • Fot. Fotolia

    Składnik oliwy z oliwek zabija komórki nowotworowe

    Oleokantal, związek występujący w oliwie z oliwek, likwiduje wiele rodzajów komórek nowotworowych, nie naruszając przy tym zdrowych komórek - informują naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Ich wnioski publikuje pismo "Molecular and Cellular Oncology".

  • Oliwa z oliwek zapewnia największe poczucie sytości

    Aromaty zawarte w oliwie z oliwek sprawiają, że jest ona najbardziej sycąca spośród różnych rodzajów tłuszczy - donosi Uniwersytet Techniczny w Monachium na swojej stronie internetowej.

  • Fot. Fotolia

    W Izraelu odkryto dużą wytwórnię oliwy sprzed 1400 lat

    Podczas prac wykopaliskowych w środkowym Izraelu archeolodzy odkryli pozostałości wytwórni oliwy sprzed około 1400 lat – informuje serwis internetowy Israel National News.

Najpopularniejsze

  • Fot. Adobe Stock

    Badania nad pamięcią: skuteczniej uczymy się, kiedy wymaga to od nas wysiłku

  • Podręczniki do poprawy: Monogamia nie jest fundamentalną cechą w fizyce kwantowej

  • Pan Południk wbija pinezki lokalnego patriotyzmu

  • Bartłomiej Krawczyk: zaraźliwy jak wulkan

  • Środowisko akademickie: planowane zmiany w systemie wizowym szkodliwe dla uczelni

  • Źródło: Adobe Stock

    Klimatolodzy ostrzegają: zmiana atlantyckich prądów może katastrofalnie pogłębić zmiany klimatyczne

  • Meksyk/ Archeolodzy znaleźli ponad 6 tys. budowli cywilizacji Majów

  • Poznano mechanizm choroby Huntingtona

  • ESA rozpoczyna budowę sondy Ariel

  • Chiny/ Troje tajkonautów dotarło do stacji kosmicznej Tiangong

Fot. Adobe Stock

Psycholożka: nie trzymajmy dzieci pod kloszem z tematem śmierci

Warto rozmawiać z dziećmi na trudne tematy, w tym o śmierci. Nie róbmy z niej tematu tabu i nie trzymajmy pod kloszem takiego małego człowieka, bo prędzej czy później i tak się o niej dowie, np. w grupie rówieśniczej lub gdy umrze ktoś bliski – podkreśla psycholog Katarzyna Ślebarska.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera