Flawanole pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze | Nauka w Polsce

Flawanole pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze

Fot. Fotolia

Spożywanie produktów bogatych we flawanole przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego – wykazały badania przeprowadzone w Wielkiej Brytanii, o których informuje pismo „Scientific Reports”.

Flawanole to związki o działaniu antyoksydacyjnym, występujące w produktach takich jak jabłka, jagody, kakao, herbata czy wino.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii i USA analizowali zależność pomiędzy ciśnieniem tętniczym a poziomem biomarkerów składników odżywczych we krwi ponad 25 tys. osób. Różnica w wartości ciśnienia tętniczego pomiędzy osobami o najniższym i najwyższym spożyciu flawanoli wynosiła 2 - 4 mmHg, przy czym była ona bardziej wyraźna u osób z nadciśnieniem.

„Podobnie pozytywny wpływ przynosi stosowanie diety śródziemnomorskiej czy ograniczenie spożycia soli” – zauważają autorzy.

Naukowcy podkreślają, że analiza biomarkerów składników odżywczych pozwala dokładniej ocenić wpływ flawanoli niż analiza kwestionariuszy wypełnianych przez badane osoby, gdyż poziom tych przeciwutleniaczy uzależniony jest w dużej mierze od konkretnego rodzaju danego produktu, pochodzenia czy sposobu produkcji.

Źródło: DOI: 10.1038/s41598-020-74863-7 (PAP)

koc/ ekr/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Chile/ Rozpoczęło pracę najwyżej położone obserwatorium astronomiczne

  • Voyager 1 znowu nadaje poprawnie

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera