Ożywianie się zgodnie z niskotłuszczowym stylem wegańskim oznacza średnio 16 proc. mniejsze wydatki na jedzenie – obliczyli naukowcy z USA. Pozwala też zmniejszyć masę ciała.
Jak donoszą eksperci z Physicians Committee for Responsible Medicine (Komitetu Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej), wegańska dieta przynosi konkretne korzyści dla portfela. Według wyliczeń pozwala ona zaoszczędzić na wydatkach na jedzenie aż 16 proc. W warunkach amerykańskich jest to średnio 500 dol. w skali roku.
"Wiedzieliśmy, że dieta wegańska znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów zdrowotnych, takich jak choroba serca, cukrzyca czy otyłość. Teraz mamy dowody, że wybierając fasolę zamiast wołowiny oszczędzimy znacząco na rachunku spożywczym" – podkreśla dr Hana Kahleova, współautorka pracy opublikowanej na łamach "JAMA Network Open" (http://dx.doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2023.32106).
W badaniu wzięli udział ochotnicy, z których połowa została przypisana do grupy przestrzegającej niskotłuszczowej diety wegańskiej, składającej się z warzyw, owoców, ziaren i roślin strączkowych. Pozostali stanowili grupę kontrolną. Liczba kalorii spożywanych przez uczestników nie była sprawdzana.
W grupie wegańskiej dzienny koszt jedzenia okazał się być niższy średnio o 1,51 dolara, niż w grupie kontrolnej.
Największe oszczędności wynikały z rezygnacji z mięsa, następne w kolejności wiązały się z omijaniem produktów mlecznych, jaj i tłuszczów zwierzęcych dodawanych do różnych potraw. Na przykład rezygnacja z mięsa pozwoliła zaoszczędzić 1,77 dol. dziennie, a z produktów mlecznych – 0,74 dol.
Jednoczesny wzrost wydatków na warzywa i owoce miał mniejsze znaczenie. Warzywa w grupie wegańskiej kosztowały przeciętnie 1,03 dol. dziennie więcej (niż w grupie kontrolnej), owoce - 0,4 dol. więcej, rośliny strączkowe – 0,3 dol., produkty z pełnego ziarna – 0,3 dolara więcej.
Wyniki te zgadzają się z wcześniejszymi badaniami wskazującymi, że oparta na roślinach dieta pozwala zaoszczędzić pieniądze w porównaniu do diety zawierającej produkty zwierzęce.
Naukowcy zauważyli zarazem, że żywienie oparte na roślinach pozwoliło też na zmniejszenie wagi.
Prowadzący badania Physicians Committee for Responsible Medicine (Komitet Lekarzy na rzecz Medycyny Odpowiedzialnej) to amerykańska organizacja non-profit, zajmująca się m.in. promowaniem diety wegańskiej w ramach profilaktyki zdrowotnej wielu chorób cywilizacyjnych. (PAP)
Marek Matacz
mat/ zan/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.