Dodanie gatunku krasnorostów (czerwonych wodorostów morskich) do krowich odchodów znacznie zmniejszyło emisję metanu z obornika - informuje pismo "Frontiers in Sustainable Food Systems".
Wpływ metanu na efekt cieplarniany jest 28 razy silniejszy niż takiej samej ilości dwutlenku węgla. Około jednej trzeciej antropogenicznego (czyli związanego z działalnością człowieka) metanu jest emitowana przez przeżuwające zwierzęta hodowlane. Krowy, owce i kozy pobierają składniki odżywcze dzięki fermentacji pokarmu w ich czterokomorowych żołądkach. Do emisji metanu dochodzi zarówno z przewodu pokarmowego, jak i rozkładających się odchodów.
Wcześniejsze badania wskazywały, że powstawanie metanu w procesie fermentacji pokarmu mogłoby ograniczyć dodawanie do paszy ułamka procenta tropikalnego wodorostu - krasnorostu Asparagopsis taxiformis, który swój czerwony kolor zawdzięcza barwnikowi fikoerytrynie. Krasnorost zawiera również bromoform, który blokuje proces, w którym wytwarzany jest metan.
Jednak dodawanie wodorostu do paszy dla krów nie jest całkowicie pozbawione skutków ubocznych, ponieważ zawiera on duże ilości jodu. Jak wykazały badania, jeśli pasza dla krów jest uzupełniona krasnorostem, poziom jodu w mleku wzrasta. Chociaż jod to niezbędny mikroelement, w wysokich stężeniach może on powodować problemy zdrowotne, takie jak problemy z tarczycą. Trwają prace nad wyhodowaniem wodorostów zawierających mniej jodu.
Teraz szwedzcy naukowcy zbadali, czy dodanie tego samego krasnorostu do odchodów krów wpływa na emisję gazów cieplarnianych z obornika.
„Wykazaliśmy, że dodanie Asparagopsis taxiformis do odchodów krów mlecznych znacznie zmniejszyło emisję metanu - o 44 proc. w porównaniu z odchodami bez niego” – powiedział dr Mohammad Ramin, badacz nauk o zwierzętach ze Szwedzkiego Uniwersytetu Nauk Rolniczych. Wcześniejsze badania wykazały, że emisja metanu z odchodów krów karmionych paszą z dodatkiem wodorostów nie była mniejsza niż z odchodów krów żywionych w typowy sposób.
Udział obornika w emisji gazów cieplarnianych zależy od kilku czynników, w tym warunków przechowywania. Obornik przechowywany w chłodnym klimacie europejskim odpowiada szacunkowo za 12 proc. całkowitej emisji metanu związanej z produkcją mleka. "Produkcja metanu z obornika przyczynia się do globalnej emisji gazów cieplarnianych i należy ją zmniejszyć – powiedział Ramin. - Nasze badanie pokazało potencjalny sposób wykorzystania do tego celu inhibitorów metanu".
Choć wyniki wydają się obiecujące, naukowcy zaznaczyli, że przeprowadzili badanie pilotażowe (DOI: 10.3389/fsufs.2023.1187838), w którym wykorzystali odchody zaledwie czterech krów. Ich zdaniem wskazane są dalsze badania z udziałem większej liczby zwierząt od których zbiera się obornik. Trzeba też zbadać interakcje pomiędzy fluorowcowanymi związkami zawartymi w wodorostach a mikrobiomem kałowym. (PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.