Uczelnie i instytucje

Wrocław/ Na Uniwersytecie Przyrodniczym otwarto pszczelą Europejską Pasiekę Miejską

FOT. Tomasz Lewandowski/UPWr
FOT. Tomasz Lewandowski/UPWr

Osiem uli ma Europejska Pasieka Miejska otwarta w środę na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. To już druga pasieka na tej uczelni. Liczy kilka rodzin pszczelich – a w nich znalazło się łącznie kilkaset tysięcy pszczół.

W przesłanym PAP przez służby prasowe uczelni komunikacie podano, że pasieka powstała w ramach projektu Europejska Pasieka Miejska (European Bee Garden), który doskonale wpisuje się w strategię uczelni i w unijną strategię na rzecz bioróżnorodności.

"Zamieszkało u nas osiem pszczelich rodzin, którym stworzyliśmy idealne warunki. Przed pasieką wysialiśmy łąkę kwietną, by nie zabrakło im pożywienia, obok mają minipark, dzięki czemu nie będzie im za gorąco, bo ule stoją w zacienionym miejscu. A dodatkowo studenci skupieni w Studenckim Kole Naukowym Pszczelarzy APIS zapewniają im stały nadzór i opiekę" – powiedział cytowany w komunikacie opiekun koła dr Paweł Migdał.

Jak podano, na terenie uczelnianej pasieki w najbliższych dniach powstanie ścieżka dydaktyczna "Pszczeli Zakątek", sfinansowana przez Komisję Europejską w ramach programu Erasmus Plus z międzynarodowego projektu dydaktycznego "Beegen. Łączenie pokoleń pszczelarzy". Projekty tablic dydaktycznych opracowane zostały przez studentów Koła Naukowego APIS, a ścieżka dydaktyczna służyć będzie zarówno studentom, jak i okolicznym spacerowiczom.

"„Zależało nam również, aby kampania o roli pszczół w ekosystemie trafiła do najmłodszych, dlatego zorganizowaliśmy praktyczne warsztaty dla 140 uczniów szkół podstawowych Dolnego Śląska. Liczymy, że udało ma się wzbudzić w najmłodszych nie tylko zaciekawienie światem owadów, ale uwrażliwić ich na przyrodę" – powiedziała prof. Barbara Król z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Dodała, że podczas warsztatów dzieci budowały hotele dla owadów zapylających, z czego część została w ich szkołach, a 14 zainstalowano na terenie Europejskiej Pasieki Miejskiej.(PAP)

Autor: Roman Skiba

ros/ joz/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Narodowy Instytut Onkologii w Warszawie otrzyma 15 mln zł na rozwój badań klinicznych

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera