Pora dnia, w której osoby chore na cukrzycę spożywają określone produkty, może być tak samo ważna dla ich dobrego samopoczucia i długości życia, jak wielkość porcji i liczba kalorii - informuje "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".
Chińscy naukowcy z Harbin Medical University przeanalizowali dane 4642 chorych na cukrzycę z badania National Health and Nutrition Examination Survey, aby określić ryzyko zgonu z powodu chorób serca.
Jak wykazała analiza, osoby z cukrzycą, które rano jadły węglowodany (ziemniaki lub warzywa skrobiowe), po południu produkty pełnoziarniste, a wieczorem warzywa, takie jak brokuły, oraz piły mleko, rzadziej umierały na choroby serca, a osoby, które wieczorem spożywały dużo przetworzonego mięsa umierały na choroby serca częściej.
„Zaobserwowaliśmy, że spożywanie ziemniaków rano, produktów pełnoziarnistych po południu, a zieleniny i mleka oraz mniej przetworzonego mięsa wieczorem wiązało się z lepszym długoterminowym przeżyciem osób z cukrzycą – powiedział dr Qingrao Song z Harbin Medical University. - Przyszłe wytyczne żywieniowe i strategie interwencyjne w leczeniu cukrzycy powinny uwzględniać optymalny czas spożycia żywności”.
Zdaniem autorów pory posiłków powinny być zgodne z zegarem biologicznym – naturalnym, wewnętrznym procesem, który reguluje cykl snu i czuwania i powtarza się co 24 h. (PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.