Tryptofan, jeden z tworzących białka aminokwasów oraz jego pochodne mogłyby znaleźć zastosowanie w rolnictwie jako środek przeciwko chorobom wirusowym - informuje pismo „Frontiers of Agricultural Science and Engineering“.
Pandemie i epidemie chorób powodowanych przez wirusy roślinne powodują straty szacowane globalnie na dziesiątki miliardów dolarów. Jak dotąd niewiele jest skutecznych środków przeciwko tym wirusom. Powinny to być preparaty przyjazne środowisku.
Naturalne produkty mają wiele cennych właściwości - w tym różnorodność strukturalną, specyficzność i nowe sposoby działania. Jednak mają również wady - jak ograniczona dostępność i wysoka złożoność strukturalna.
Tryptofan jest jednym z niezbędnych do życia aminokwasów i biosyntetycznym prekursorem wielu alkaloidów, na przykład występujących w roślinie Peganum harmala (w Polsce znanej jako poganek rutowaty lub ruta stepowa). Odurzające właściwości ruty stepowej sprawiają, że wielu naukowców uważa ją za główny składnik opisywanego w świętych księgach hinduizmu wedyjskiego napoju rytualnego - somy.
Prof. Qingmin Wang i dr Hongjian Song z chińskiego Uniwersytetu Nankai stwierdzili wcześniej, że tryptofan, prekursor biosyntezy alkaloidów Peganum harmala oraz jego pochodne są aktywne przeciwko wirusowi mozaiki tytoniowej (TMV) in vitro oraz in vivo.
Dalsze badania doprowadziły do zidentyfikowania NK0238 - wysoce skutecznego środka do zapobiegania i zwalczania chorób wywoływanych przez wirusy roślinne.
Autorom badań udało się opracować dwuetapową metodę syntezy NK0238, która zapewnia solidne podstawy do jej wytwarzaniana dużą skalę i późniejszych badań skuteczności i toksyczności.
Dzięki nowej metodzie można uzyskać NK0238 z wydajnością 94 proc. i czystością HPLC prawie 97 proc. Po zakończeniu optymalizacji procesu przeprowadzono w szklarni dogłębne badanie aktywności przeciwwirusowej oraz testy toksyczności. NK0238 wykazywał szerokie spektrum działania przeciwko TMV, wirusom atakującym paprykę, mieczyki, żeń - szeń czy banany i był równie lub bardziej skuteczny niż aminooligosacharydy czy chlorowodorek moroksydyny i octan miedzi. Wyniki badań ekotoksykologicznych wykazały, że związek nie jest szkodliwy dla ptaków, ryb, pszczół i jedwabników. (PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.