
Japońscy naukowcy chcą opracować technikę uprawy roślin na Księżycu, by zapewnić wyżywienie dla przyszłych misji badawczych. Ich odkrycia mają się też przydać na Ziemi w związku z pustynnieniem i zmianami klimatu – podała w czwartek agencja Kyodo.
Projekt badawczy może ruszyć w marcu 2022 roku i będzie finansowany przez rząd Japonii. Wezmą w nim udział naukowcy z japońskiej agencji kosmicznej JAXA oraz prywatne firmy działające w branży spożywczej i technologicznej – pisze Kyodo, powołując się na anonimowe źródła zapoznane z tymi planami.
Badacze będą poszukiwali potencjalnego źródła pożywienia dla astronautów, którzy prawdopodobnie będą się w przyszłości zatrzymywać na Księżycu na dłuższe okresy. W przypadku dużej liczby astronautów stałe dostarczanie żywności z Ziemi byłoby niepraktyczne.
Celem projektu jest opracowanie technik uprawy wewnątrz pomieszczeń, która mogłaby być zastosowana w warunkach księżycowych: przy temperaturze na zewnątrz sięgającej minus 100 stopni Celsjusza, braku wody i powietrza potrzebnego roślinom. Te technologie mają być przydatne również w rolnictwie na Ziemi.
Naukowcy spróbują też ustalić, w jaki sposób zachować dobry stan zdrowia psychicznego i fizycznego, przebywając w zamkniętych przestrzeniach przez długi czas – podała japońska agencja.
Badania rozpoczną się w Japonii, a później mogą być przeniesione w inne miejsce, w którym warunki bardziej przypominają księżycowe, na przykład na Antarktydę – przekazały źródła.
Andrzej Borowiak (PAP)
anb/ akl/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.