Ministerstwo Edukacji i Nauki

01.12.2021
PL EN
25.06.2021 aktualizacja 25.06.2021

Mikrobiom jelitowy ma wpływ na nasilenie udaru

Fot. Fotolia Fot. Fotolia

Związek powstający w jelitach podczas trawienia mięsa ma wpływ na siłę udaru mózgu oraz stopień upośledzenia po nim – wynika z analizy opublikowanej w piśmie „Cell Host & Microbe”.

Badacze z Kliniki Cleveland w stanie Ohio (USA) ustalili, że N-tlenek trimetyloaminy, związek powstający w jelitach podczas trawienia karnityny (zawartej w czerwonym mięsie) oraz choliny (występującej m.in. w jajach kurzych), przyczynia się do większej rozległości i nasilenia udaru oraz poważniejszych powikłań.

U myszy z podwyższonym poziomem N-tlenku trimetyloaminy po udarze występowały szerzej zakrojone uszkodzenia mózgu oraz większe deficyty motoryczne i poznawcze. Zaobserwowano także, że zmiany w sposobie odżywiania, takie jak ograniczenie spożycia czerwonego mięsa i jajek, wpływały na zmniejszenie siły udaru.

Wcześniejsze badania kliniczne z udziałem kilku tysięcy pacjentów wykazały, że podniesiony poziom N-tlenku trimetyloaminy może prowadzić do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i jest czynnikiem ryzyka zawału, udaru i zgonu. Związek ten zwiększał także ryzyko powstawania zakrzepów.

Przeszczepienie bakterii jelitowych produkujących N-tlenek trimetyloaminy do jelit gryzoni było wystarczające dla zaostrzenia przebiegu udaru, a kluczową rolę odgrywał enzym CutC, biorący udział w produkcji N-tlenku trimetyloaminy – piszą naukowcy (DOI: 10.1016/j.chom.2021.05.002).

„Zastosowanie leków ukierunkowanych na ten enzym może okazać się obiecującą metodą zapobiegania udarom mózgu. Gdy wyciszyliśmy gen kodujący CutC, siła udaru okazywała się znacznie mniejsza” – komentuje autorka badań dr Weifei Zhu, dodając, że duże znaczenie mają także nawyki żywieniowe.(PAP)

koc/ agt/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2021