Wiemy więcej o tym, jak zapachy przywołują wspomnienia

Fot. Fotolia
Fot. Fotolia

Pomiędzy hipokampem - ośrodkiem pamięci w mózgu, który magazynuje wspomnienia - a obszarami węchowymi człowieka, występuje silne i proste połączenie. Właśnie to pozwala na przywoływanie wspomnień dzięki zapachom, które czujemy - donosi “Progress in Neurobiology”.

Naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine w Stanach Zjednoczonych wskazują na istnienie nie rozpoznanej dotychczas neurobiologicznej drogi pomiędzy węchem a obszarami pamięci w mózgu. W badaniach zwrócono uwagę na porównanie połączeń między głównymi obszarami sensorycznymi - wzrokowymi, słuchowymi, dotykowymi i węchowymi - a hipokampem. Okazało się, że najsilniejsze połączenie z ośrodkiem magazynującym pamięć ma węch.

"Mózg ludzki zmieniał się w trakcie ewolucji" - tłumaczy Christina Zelano, profesor z Northwestern University Feinberg School of Medicine (USA) i główna autorka badania. - "Na przestrzeni lat doszło do ekspansji kory nowej, zaangażowanej m.in. w odbieranie i przetwarzanie wrażeń zmysłowych, która nieco zmodyfikowała dostęp zmysłów do pamięci. Wzrok, słuch i dotyk łączą się z hipokampem za pośrednictwem kory asocjacyjnej, a nie - bezpośrednio. Według naszych badań węch jako jedyny ze zmysłów zachował bezpośredni dostęp do ośrodka magazynującego wspomnienia - hipokampa".

Jak twierdzi Zelano, odpowiedź na pytanie: dlaczego różne zapachy przywołują różne wspomnienia, kryje się w uproszczonym - w porównaniu do innych zmysłów - połączeniu hipokampa i zmysłu węchu. "Pierwotne, nieco mniej zmienione przez ewolucję części mózgu łączą się silniej z obszarami pamięci, niż inne zmysły. To bardzo istotne odkrycie" - twierdzi badaczka.

Naukowcy są zgodni co do roli węchu w życiu człowieka. "Panująca pandemia COVID-19 sprawiła, że ponownie zwrócono uwagę na rolę węchu w naszym życiu. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że zapachy są istotną częścią pamięci i łączą nas z ważnymi w dla nas wspomnieniami. Zapach choinki przywołuje nam na myśl czas świąt Bożego Narodzenia; woń dymu papierosowego może przywołać wspomnienia związane z dziadkiem, który je palił. Zapachy łączą nas z ważnymi wspomnieniami, które przenoszą nas z powrotem do obecności innych ludzi, lub miejsc, które odwiedziliśmy" - podsumowują.

Utrata węchu, jako jeden ze skutków zakażenia się wirusem COVID-19 sprawiła, że ostatnimi czasy poświęcono więcej uwagi i przeprowadzono więcej badań nad tym zmysłem. Badacze zaznaczają, że zrozumienie, w jaki sposób zapachy oddziałują na mózg człowieka - wspomnienia, funkcje poznawcze i pamięć - jest w czasach pandemii ważniejsze niż kiedykolwiek.

Nowe badania wskazują również, że utrata węchu może wiązać się z depresją i gorszą jakością życia - według naukowców brak węchu, związany z zakażeniem COVID-19, może mieć duży i negatywny wpływ na jakość życia. Dodatkowo wiele osób nie docenia jego wagi, dopóki go nie straci. Jak się okazuje - utrata węchu jest silnie związana z depresją i niezadowalającym życiem.

„Większość ludzi, którzy stracili węch z powodu zakażenia koronawirusem odzyskuje go, ale czas odzyskiwania go jest bardzo zróżnicowany. Niektórzy doświadczyli czegoś, co wydaje się być trwałą utratą węchu. Zrozumienie tego stanu wymaga jednak badań nad podstawowymi procesami neuronowymi tego niedostatecznie zbadanego sensorycznego systemu” - zauważa Zelano.

Więcej - na stronie publikacji (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0301008221000411?via%3Dihub) (PAP)

Agnieszka Niewińska - Lewicka

anl/ zan/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera