
Bakterie Lactobacillus reuteri, często występujące w probiotykach, mogą być związane z ryzykiem stwardnienia rozsianego – wskazują badania opublikowane w piśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences”.
Coraz więcej badań sugeruje, że mikrobiom jelitowy reguluje ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych, w tym stwardnienia rozsianego. Niewiele wiadomo jednak na temat roli konkretnych szczepów bakterii i ich interakcji z czynnikami genetycznymi – piszą autorzy analizy.
Naukowcy z University of Vermont prowadzili badania na myszach z eksperymentalnym autoimmunologicznym zapaleniem mózgu i rdzenia kręgowego, które stanowi model zmian zachodzących w przebiegu stwardnienia rozsianego.
Aby sprawdzić, które bakterie miały związek z większą podatnością na rozwój choroby, badacze testowali działanie poszczególnych szczepów.
Okazało się, że jedną z bakterii wpływających na wystąpienie objawów stwardnienia rozsianego była Lactobacillus reuteri. Bakteria ta występuje zarówno w jelitach ludzi, jak i myszy, a także jest popularnym składnikiem probiotyków.
Zaobserwowano jednocześnie, że działanie Lactobacillus reuteri uzależnione było od czynników genetycznych występujących u konkretnego osobnika.
„Te badania wskazują, że pozytywne lub negatywne działanie probiotyków jest uzależnione od kontekstu genetycznego. Ponadto bakterie, które zwiększają ryzyko chorób autoimmunologicznych mogą na przykład wspomagać układ odpornościowy w walce z infekcjami” – komentują autorzy.
Źródło: www.pnas.org/cgi/doi/10.1073/pnas.2002817117 (PAP)
koc/ ekr/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.