Najuboższa jedna trzecia krajów świata zmaga się zarówno z wysokim zagrożeniem otyłością, jak i z niedożywieniem – informuje "The Lancet”.
Opublikowany na łamach periodyku raport szacuje, że prawie 2,3 miliarda dzieci i dorosłych na naszej planecie ma nadwagę, a u ponad 150 milionów niedożywionych dzieci doszło do zahamowania wzrostu. Oznacza to, że 20 proc. osób ma nadwagę, 30 proc. dzieci poniżej czwartego roku życia nie rozwija się prawidłowo, a 20 proc. kobiet zalicza się do szczupłych. Wiele krajów o niskim i średnim dochodzie boryka się jednocześnie z tymi dwoma zagrożeniami. Bywa, że niektóre osoby niedożywione w dzieciństwie stają się z wiekiem otyłe.
Z raportu wynika, że w latach 90. otyłością i niedożywieniem dotkniętych było 45 z 123 krajów, a w roku 2010 - 48 ze 126 krajów. Najbardziej zagrożone są kraje Afryki Subsaharyjskiej i Azji. W 14 krajach o najniższych na świecie dochodach ten „podwójny problem” rozwinął się od lat dziewięćdziesiątych do roku 2010. Chociaż zahamowanie wzrostu dzieci w wielu krajach staje się coraz rzadsze, również spożywanie żywności wysoko przetworzonej na wczesnym etapie życia wiąże się ze słabym wzrostem.
Jak wyjaśniają autorzy raportu, problem jest spowodowany globalnym dostępem do żywności wysoko przetworzonej (supermarkety) oraz malejącą aktywnością fizyczną ludności. Dlatego wzywają rządy, ONZ oraz naukowców do wprowadzenia w „nowoczesnym systemie żywnościowym” zmian, które poprawiłyby dietę w zagrożonych rejonach.
W nowej „rzeczywistości żywieniowej” nie można już dłużej charakteryzować krajów jako o niskich dochodach i niedożywionych lub o wysokich dochodach jako zagrożonych wyłącznie otyłością. Wspólnym mianownikiem różnych form niedożywienia są systemy, które nie zapewniają wszystkim ludziom zdrowej, bezpiecznej, niedrogiej i zrównoważonej diety.
Według autorów potrzebne są systemowe zmiany – poczynając od produkcji i przetwarzania, poprzez handel i dystrybucję, ceny, marketing i etykietowanie, po konsumpcję i zagospodarowanie odpadów.
Prawidłowe diety - o wysokiej jakości - zmniejszają ryzyko niedożywienia poprzez wspieranie zdrowego wzrostu, rozwoju i ochrony organizmu przed chorobami przez całe życie.
Zalecana przez autorów dieta zawiera dużo owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych, błonnika, orzechów i nasion, niewiele żywności pochodzenia zwierzęcego, minimalne ilości przetworzonych mięs, jak najmniej żywności i napojów o wysokiej energii i z dodatkiem cukru, tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans oraz soli.(PAP)
Autor: Paweł Wernicki
pmw/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.