Studenci z UW na podium zawodów łazików marsjańskich w Kanadzie

Ilustr. Fotolia
Ilustr. Fotolia

Drużyna University of Warsaw Rover Team zajęła trzecie miejsce w międzynarodowych zawodach łazików marsjańskich Canadian International Rover Challenge 2019, które odbyły się w Drumheller w Kanadzie. Pierwsze dwa miejsca podium należały do drużyn z USA.

O rezultatach konkursu poinformował Uniwersytet Warszawski na stronie internetowej.

W finałach brało udział 12 studenckich zespołów. Każda z drużyn wykonywała 5 zadań, dzięki którym oceniana była konstrukcja łazików oraz umiejętności ich operatorów. Obejmowały one m.in. poruszanie się po trudnym terenie, zbieranie próbek z powierzchni, naprawę sprzętu. Była to trzecia edycja zawodów.

Pierwsze miejsce zajęła drużyna OSURC Mars Rover z Oregon State University (267 punktów) , drugie – Husky Robotics z University of Washington (251 punktów). Studenci z UW zdobyli 235 punktów i uplasowali się na trzecim miejscu. W drużynie University of Warsaw Rover Team znaleźli się: Mateusz Raczyński, Kacper Oreszczuk, Fryderyk Gromadka, Michał Wiatrowski, Wiktor Kraśnicki, Piotr Putyło. To studenci kilku jednostek UW – wydziałów Fizyki, Geologii, Matematyki, Informatyki i Mechaniki oraz Kolegium MISMap.

Piąte miejsce w zawodach zajęli studenci z Koła Naukowego Off-Road Politechniki Wrocławskiej, twórcy łazika Scorpio.

Szczegółowe informacje na temat zawodów są dostępne na stronie: https://circ.cstag.ca/

PAP - Nauka w Polsce

ekr/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • 19.12.2024. Pokaz przygotowania i pieczenia pierniczków z mąki owadziej (świerszcz domowy, łac. Acheta domesticus) na Wydziale Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. PAP/Marcin Bielecki

    Szczecin/ Świąteczne pierniki z dodatkiem mąki ze świerszcza domowego

  • Fot. Adobe Stock

    Gdańsk/ Naukowcy chcą stworzyć model skóry, wykorzystując druk 3D

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera