Spożywanie białka pochodzącego z soi może przyczyniać się do spadku poziomu "złego" cholesterolu we krwi – wskazuje analiza kanadyjskich naukowców, którą publikuje pismo „Journal of Nutrition”.
Naukowcy z St. Michael`s Hospital w Toronto doszli do takich wniosków po przeanalizowaniu wyników 43 badań, które zajęły się oceną zdrowotnych własności białek soi. Wśród nich aż 41 prac dotyczyło wpływu białek soi na poziom lipoprotein niskiej gęstości (LDL), określanych też jako “zły” cholesterol z powodu udziału w powstawaniu płytki miażdżycowej w tętnicach.
Naukowcy wyliczyli, że spożywanie białka pochodzącego z soi (w ilości 25 gramów dziennie przez sześć tygodni) przyczyniało się do obniżenia poziomu LDL o 3-4 proc. Zdaniem głównego autora pracy dr Davida Jenkinsa jest to znaczący spadek. „Jeśli weźmiemy pod uwagę, że posiłki zawierające białko sojowe mogą zastępować w diecie pokarmy bogate w tłuszcze nasycone oraz mięso bogate w cholesterol, to redukcja poziomu cholesterolu może być jeszcze większa” – skomentował dr Jenkins.
W jego opinii dostępne dane naukowe i wyniki analizy jego zespołu wskazują, że białko z soi może wpływać korzystanie na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
Autorzy pracy liczą, że amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uwzględni te wyniki podczas aktualnie dokonywanej oceny wpływu białka sojowego na zdrowie serca. Ostatnio FDA stwierdziła, że dowody naukowe na ten temat są niedostateczne. (PAP)
jjj/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.