Soja może poprawiać intelekt dzieci

Fot. Adobe Stock
Fot. Adobe Stock

Dzieci w wieku szkolnym, które konsumowały więcej obecnych w soi izoflawonów lepiej radziły sobie z intelektualnymi zadaniami - wykazali naukowcy z z University of Illinois Urbana-Champaign (USA).

Jednym z cennych składników odżywczych wspierających na różne sposoby organizm są produkowane przez różne rośliny, w tym soję, związki zwane izoflawonami.

Jak zwracają uwagę naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign, badania wskazywały już na korzystne działanie sojowych izoflawonów na pamięć dorosłych osób, ale wpływ tych substancji na zdolności mentalne dzieci jest słabo poznany.

„Potrawy sojowe nie są zwykle typowym składnikiem dziecięcej diety w Stanach Zjednoczonych. Nasz projekt dostarcza przesłanek wskazujących, że obecne w soi związki są ważne dla możliwości poznawczych dzieci” – mówi Ajla Bristina, autorka badania prezentowanego w trakcie konferencji NUTRITION 2024.

Do swoich wniosków naukowcy doszli po przeanalizowaniu szczegółowych danych na temat diety 130 dzieci w wieku 7-13 lat oraz na podstawie sprawdzających intelektualne możliwości testów.

Dzieci wykonywały różnego typu zadania na papierze oraz na ekranie komputera. Dodatkowo przeprowadzono u nich badanie EEG mózgu.

Choć dzieci co do zasady spożywały mało sojowych izoflawonów, te, które miały ich w diecie więcej, szybciej wykonywały zadania wymagające koncentracji.

„Uczestniczące w naszym badaniu dzieci spożywały średnio 1,33 mg izoflawonów dziennie. Ta niewielka ilość zgadza się z wcześniejszymi raportami odnośnie Stanów Zjednoczonych” – informuje Bristina.

„Aby umieścić to w odpowiedniej perspektywie, można przypomnieć, że 8 uncji (237 ml) mleka sojowego dostarcza ok. 28 mg izoflawonów, porcja tofu – ok. 35 mg, a szklanka edamame (japońskie danie sojowe) – 18 mg” – dodaje.

Według badaczki dobrym pomysłem jest wprowadzenie do diety przekąsek takich jak edamame, sojowe orzeszki czy sojowe mleko. Do posiłków można natomiast wykorzystać np. tofu czy sojowe nuggetsy.

„Badania korelacyjne, takie jak to, stanowią tylko pierwszy krok" - podkreśla Bristina. „Aby lepiej zrozumieć wpływ spożywania produktów sojowych na zdolności poznawcze dzieci oraz poznać dokładną ilość izoflawonów potrzebną do wywołania szybszych reakcji, będą potrzebne badania interwencyjne” – wyjaśnia.

Jej zespół niedawno rozpoczął badanie kliniczne mające na celu sprawdzenie wpływu produktów sojowych na zdolności umysłowe, hormony płciowe, zdrowie metaboliczne i zdrowie jelit.

Więcej informacji tutaj.  (PAP)

Marek Matacz

mat/ agt/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Złote grzejniki do grillowania bakterii

  • Fot. Adobe Stock

    USA/ Po Covidzie siedzenie w domu stało się normą

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera