Nauka dla Społeczeństwa

29.03.2024
PL EN
09.05.2017 aktualizacja 09.05.2017

Cynamon łagodzi skutki wysokotłuszczowej diety

Konsumpcja cynamonu zmniejsza ryzyko powstawania uszkodzeń spowodowanych spożywaniem produktów o dużej zawartości tłuszczu – zawiadamiają naukowcy.

Wyniki badania dotyczące ochronnych właściwości cynamonu zaprezentowano na konferencji American Heart Association\'s Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology/Peripheral Vascular Disease 2017 Scientific Sessions, która odbyła się w dniach 4-6 maja w Minneapolis (USA).

Badanie zostało przeprowadzone na szczurach, które przez 12 tygodni były karmione wysokotłuszczową dietą. Część zwierząt otrzymywało w tym czasie dodatek w postaci suplementów z cynamonem.

Pod koniec badania okazało się, że szczury, które spożywały cynamon, ważyły mniej, miały mniej tłuszczu w okolicy brzucha i zdrowszy poziom cukru, insuliny oraz tłuszczu w całym organizmie - niż gryzonie obywające się bez cynamonu.

W dodatku zwierzęta karmione cynamonem posiadały mniej cząsteczek odpowiedzialnych za składowanie tłuszczu, a także więcej molekuł antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych, co sprawiało, że były bardziej odporne na działanie stresu.

Na podstawie wyników eksperymentu badacze wysnuli wniosek, że cynamon redukuje szkodliwe skutki stosowania wysokotłuszczowej diety. (PAP)

ooo/ zan/

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

Copyright © Fundacja PAP 2024