Częste spożywanie słodzonych napojów w okresie dorastania może prowadzić do upośledzenia procesów uczenia się i pamięci – informują naukowcy z Uniwersytetu Południowej Kalifornii (USA).
Badania na zwierzętach pokazują, że napoje zawierające wysoko fruktozowy syrop kukurydziany lub sacharozę powodują wystąpienie stanu zapalnego w hipokampie oraz pogarszają zdolności do nabywania i zapamiętywania nowych informacji, jeśli są spożywane w okresie dorastania.
Naukowcy przeprowadzili eksperyment, w ramach którego przez miesiąc zapewniali szczurom codzienny dostęp do napojów słodzonych. Następnie poddali je testom sprawdzającym funkcje poznawcze.
Okazało się, że dorosłe zwierzęta dobrze radziły sobie ze wszystkimi zadaniami. Jednak szczury, które piły słodzone napoje w okresie dorastania, wykazywały znaczne ubytki zdolności związanych z uczeniem się i zapamiętywaniem.
„To nie tajemnica, że węglowodany rafinowane, szczególnie te spożywane w postaci napojów, mogą prowadzić do zaburzenia funkcji metabolicznych. Jednak wyniki naszego badania pokazują, że spożywanie słodzonych napojów narusza mózgowe procesy odpowiedzialne za zapamiętywanie niezbędnych informacji na temat otoczenia, przynajmniej jeśli nadmierna konsumpcja następuje przed osiągnięciem wieku dorosłego” – mówi koordynator badań dr Scott Kanoski.
Rezultaty tego przedsięwzięcia zostaną zaprezentowane na tegorocznej konferencji Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), która odbywa się w dniach 29 lipca – 2 sierpnia w Seattle (USA). (PAP)
ooo/ agt/
Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.