Kawa w ekologicznych kapsułkach

Nowy materiał na kapsułki z kawą, pozwoli zmniejszyć ilość śmieci – poinformowano na poświęconej nanotechnologii konferencji w Ludwigshafen. Materiał to biodegradowalne tworzywo sztuczne, które ma zastąpić aluminium stosowane obecnie.

Kawa w kapsułkach to rozwiązanie wygodne dla konsumenta; pozwala uzyskać zawsze taki sam smak przy minimalnym wysiłku. Jednak utylizacja plastikowo – aluminiowej kapsułki nie jest łatwa; nawet jeśli uda się ją oddzielić od innych śmieci, na przykład dzięki wprowadzonemu przez producenta programowi zbierania odpadów.

Być może problem rozwiąże zastępujące aluminium specjalne tworzywo sztuczne, które ulega biodegradacji (może być kompostowane zgodnie z normą EN 13432) i daje się kształtować metodą wtryskową. Dotychczas z tego tworzywa wytwarzane były między innymi torby na odpady oraz folie stosowane w uprawie warzyw i owoców.

Wykonana z wielu warstw materiału - papieru i plastiku - kapsułka jest biodegradowalna, a zarazem tak szczelna, że kawie nie grozi utrata aromatu z powodu ulatniania się, zawilgocenia czy utleniania.

Także zawartość kapsułki jest ekologiczna - pochodzi z certyfikowanych plantacji działających w oparciu o zasady fair trade.

Kompostowanie to coraz częściej stosowana metoda pozbywania się organicznych odpadów – przy kosztach niższych niż w przypadku spalania pozwala zmniejszyć powierzchnię potrzebną do składowana śmieci. Ponadto dostarcza wartościowego nawozu, zawierającego na przykład fosfor. Kawowe fusy korzystnie wpływają na strukturę kompostu, rozluźniając ją.

Na razie kapsułki i dostosowane do nich ekspresy można kupić w Szwajcarii. Planowanemu wprowadzeniu ich na rynek amerykański czy niemiecki stoją na drodze przepisy. Obecnie nawet plastiku z certyfikatem biodegradowalności nie można wrzucać do pojemników z odpadkami organicznymi.(PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Najczęściej cytowany artykuł dotyczący Covid-19 wycofany po czteroletnim sporze

  • Fot. Adobe Stock

    Roślinne napoje nie tak odżywcze, jak się wydają

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera