Holograficzna czekolada

Szwajcarska firma opracowała metodę tworzenia hologramów na powierzchni czekolady bez użycia chemicznych dodatków - informuje „New Scientist”.

Metodę tworzenia specyficznych mikrostruktur na tabliczkach czekolady udało się opracować firmie Morphotonix z Lozanny po dwóch latach badań. Dyfrakcja światła na mikrostrukturach daje efekt hologramu, przypominającego te umieszczane na banknotach czy kartach kredytowych.

Odpowiednia mikrostruktura jest najpierw wycinana w metalu, by stworzyć matrycę. Dzięki niej powstaje plastikowa forma, w której kształtowana jest czekolada.

Można zdobić hologramem zarówno czekoladę mleczną, jak i gorzką, ale ze względu na właściwości fizykochemiczne - nie wszystkie ich odmiany. Dzięki współpracy z niemiecką firmą czekolady z hologramami mają wkrótce trafić na rynek.

Jak twierdzi rzecznik Morphotonix, podobnie jak na czekoladę można będzie nanosić hologramy także na inne produkty kształtowane w formach i wykonane ze sztywnego plastiku, dzięki czemu będą od razu opatrzone świadectwem autentyczności.(PAP)

pmw/ krf/

Fundacja PAP zezwala na bezpłatny przedruk artykułów z Serwisu Nauka w Polsce pod warunkiem mailowego poinformowania nas raz w miesiącu o fakcie korzystania z serwisu oraz podania źródła artykułu. W portalach i serwisach internetowych prosimy o zamieszczenie podlinkowanego adresu: Źródło: naukawpolsce.pl, a w czasopismach adnotacji: Źródło: Serwis Nauka w Polsce - naukawpolsce.pl. Powyższe zezwolenie nie dotyczy: informacji z kategorii "Świat" oraz wszelkich fotografii i materiałów wideo.

Czytaj także

  • Fot. Adobe Stock

    Udomowione bakterie wytwarzają ser gruyère

  • Fot. Adobe Stock

    Sztuczne światło szkodzi rafom

Przed dodaniem komentarza prosimy o zapoznanie z Regulaminem forum serwisu Nauka w Polsce.

newsletter

Zapraszamy do zapisania się do naszego newslettera